Nejvíce chutnala šamja – marmeláda ze špendlíků, angreštu, meruněk a jablek
Na čtvrtém ročníku Marmeliády v Příbrazi na Jindřichohradecku porotu nejvíce zaujala dobrota od Lucie Gerndlové. Maminka dvouletého syna z Chlumu u Třeboně připravila marmeládu s tajuplným názvem šamja.
O svůj recept se nyní podělila i s posluchačkami pořadu Dámská jízda.
ŠAMJA = špendlíky, angrešt, meruňky a jablka
1,5 kilogramu špendlíků povaříme doměkka a propasírujeme přes síto. Totéž uděláme s půl kilogramem angreštu. Spojíme dohromady a přidáme zhruba 1 kilogram cukru, 8 až 10 meruněk nakrájených na kousky a 4 nahrubo nastrouhaná jablka.
Povaříme do změknutí. Rozmixujeme a přidáme 1 pektogel podle potřeby. Plníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru.
„Množství surovin je orientační. Vařila jsem zrovna přesnídávky a z jedné várky jsem zkusila marmeládu,“ dodává s úsměvem Lucie Gerndlová.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.