Největší stres pro divadelní garderobiérku? Když se při představení roztrhnou kalhoty

8. říjen 2017

Chladná hlava a klidné ruce - i tím by měla disponovat garderobiérka. Bez ní se neobejde žádné divadelní představení, stará se o kostýmy i o to, aby je herci měli ve správný čas na sobě. V Jihočeském divadle v Českých Budějovicích pracuje sedm garderobiérek, mezi nimi devětadvacetiletá Hana Caldrová.

„Musíme přijít dvě hodiny před představením a nachystat kostýmy, k tomu jsou potřeba i boty, punčocháče, ponožky a také různé doplňky. Tady třeba vidíte klobouk a rukavice,“ ukazuje v divadelním sále Metropolu před začátkem rodinné opery Dítě a kouzla.

Garderobiérka musí samozřejmě vždy vědět, co má mít který herec na sobě. „Ze začátku, když se hra zkouší, chvilku trvá, než si to člověk zapamatuje. Teď už to ale mám v hlavě, vím, kdy se bude herec převlékat a přesně do čeho. Když je hra zajetá, jde to samo,“ říká Hana Caldrová.

Při samotném představení se skrývá v zákulisí a vyčkává na chvíli, kdy je potřeba, aby pomohla hercům s převlékáním. „Zdlouhavé mi to nepřipadá, naopak je zajímavé, že člověk vidí přímo tu hru a poslouchá muziku,“ dodává.

K práci v Jihočeském divadle se Hana Caldrová dostala náhodou přes kamarádku a je spokojená. Myslí si, že každou garderobiérku by měla její práce bavit. „Měla by mít vztah ke kultuře a k divadlu, pak také smysl pro pořádek a organizační schopnosti. Je potřeba i zručnost kvůli různým opravám a zašívání,“ komentuje.

Herečka může na scénu. Připravily ji vlásenkářka Gabriela Hájková (vlevo) a garderobiérka Hana Caldrová (vpravo)

Garderobiérky se o všechny kostýmy starají po celou dobu, co se dané představení hraje. To obnáší i praní. „Po každém představení jdeme do zázemí Jihočeského divadla, kde máme pračky a sušičky. Všechno vypereme, vyžehlíme a zase přeneseme do skříní. Tady v práci mě i žehlení baví, doma už méně,“ směje se Hana Caldrová.

A kdy zažívá garderobiérka největší stres? „Když se při hře rozbije zip nebo roztrhnou kalhoty. Člověk musí být na takové nečekané situace připravený, v kapse mám stále zavírací špendlík,“ prozrazuje.

Všechny díly pořadu Co dělají najdete ZDE.

Spustit audio