Největší králík na světě? Belgický obr s dlouhýma ušima a klidnou myslí

Belgický obr je největším plemenem králíků na světě. Měří až sedmdesát centimetrů a může vážit až deset kilogramů. Je si zřejmě dobře vědomý své velikosti, a tak ho jen tak něco nerozhází.

Belgičtí obři patří nejenom mezi klidné, ale i plodné králíky, proto si toto plemeno hodně chovatelů oblíbilo. Patří mezi ně Jaromír Tichava z Písku, který má v králíkárně na zahradě deset dospělých obrů a k tomu několik čerstvých přírůstků.

„Tohle jsou naši fešáci,“ chlubí se při otevírání kotců. Z jednoho vykukuje devítikilový chovný samec, který svým zbarvením připomíná zajíce. Kromě divokého zbarvení se u belgických obrů vyskytuje i srst žlutě, modře, činčilově nebo železitě zbarvená.

V rohu kotce je chomáč srsti, který se občas pohne. „Teď máme zrovna králíčátka,“ vysvětluje Jaromír Tichava, „když jsem je naposledy kontroloval, bylo jich tam sedm.“

K typickým znakům belgických obrů patří i velké dlouhé uši, které ještě podtrhnou jejich mohutnost. Zatímco dlouhé uši jsou u tohoto plemene žádoucí, lalok je znakem nežádoucím. Jde o estetickou vadu, kvůli které nedostane králík na výstavě maximální počet bodů. Jaromír Tichava to ale nebere jako tragédii. „Chovatelé si ověřili, že samice s lalokem bývají dobré mámy,“ říká.


Belgičtí obři nejsou v potravě vybíraví. V zimě dostávají především granule – kompletní krmivo s veškerými živinami. K tomu ječmen, který je pro ně nejvhodnějším obilím. V létě na jejich jídelníčku nechybí mladá kvalitní tráva. „To je pro králíka to nejlepší, co může dostat. Samozřejmě všeho s mírou. K tomu musí dostat i seno, aby měl lepší trávení,“ dodává Jaromír Tichava.

Stejně jako velká psí plemena má i největší králičí plemeno typické zdravotní problémy. Na zadních končetinách se kvůli velké váze často králíkům objevují takzvané prošlapy. Boláky se vyskytují hlavně u starších zvířat a těžko se léčí.

Jaromír Tichava získal loni na celostátní výstavě drobných hospodářských zvířat v Lysé nad Labem titul mistr České republiky v chovu belgických obrů. Jeho králíci dostali od hodnotitelů nejvíce bodů za hmotnost, typ, tvar, srst, barvu a péči. „Když se něco takovýho povede, tak je to pro člověka potěšení,“ uzavírá chovatel.

Spustit audio