Nejstarší rozhlednou Jizerských hor je Štěpánka. Na dokončení si ale musela počkat téměř půl století

8. srpen 2022

Většina rozhleden, které obdivujeme v Jizerských horách, vznikla na přelomu 19. a 20. století. Ovšem už o půl století dříve, roku 1847, nechal kníže Camill Rohan, známý především jako majitel zámku Sychrov, zahájit stavbu rozhledny na vrchu Buchstein, dnes známém jako Hvězda, který se tyčí nad obcí Příchovice.

Rozhledna dostala jméno po arcivévodovi Štěpánovi a byla dokončena až 45 let od zahájení stavby, tedy roku 1892. Kromě toho, že je novogotická Štěpánka nejstarší rozhlednou Jizerských hor, patří i mezi nejromantičtější rozhledny u nás.

Proč byla výstavba rozhledny dokončena až po pětačtyřiceti letech, není zcela jasné. Stavba vyhlídkové věže byla započata pár týdnů po návštěvě arcivévody Štěpána, který z vrchu dohlížel na stavbu krkonošské silnice. Brzy po své návštěvě se ale arcivévoda přestal těšit přízni vídeňského dvora a odešel do Uher. Rohan se zřejmě chtěl dvoru zalíbit a tak práce na rozhledně věnované Štěpánovi zastavil. To je jedna z možností, proč stavba trvala tak dlouho. Podle jiné, romantičtější, předpověděla cikánka knížeti, že zemře ve stejném roce, kdy bude rozhledna dostavěna. Což se nakonec stalo.

Objevte s námi místa, která stojí za to navštívit a soutěžte o atraktivní ceny. V Cestě okolo Česka můžete soutěžit hned dvakrát!

Ze Štěpánky je vidět třetina Čech

O dostavbu rozhledny se zasloužil kořenovský horský spolek, který rozestavěnou stavbu převzal od knížete v roce 1888 za 400 zlatých. Do té doby se staral o její údržbu a kníže se údajně neměl k jejímu prodeji. Rozhledna byla dokončena za čtyři roky v architektonickém stylu navazujícím na první etapu. Od té doby je z vrcholu Hvězdy nádherný výhled na západní Krkonoše, Jizerské hory, Ještědsko-kozákovský hřeben i do vzdálenějších koutů. Za optimálních podmínek je možné přehlédnout ze Štěpánky třetinu Čech.

Výhled na kamenný kříž a Jizerské hory

Hned vedle rozhledny stojí kamenný stůl s kamennou lavicí, pod ním pamětní deska Expedice Altaj – Cimrman 2007 a pod rozhlednou několik dřevěných stolů a lavic, a také stánek s občerstvením a upomínkovými předměty. Štěpánka je otevřená celoročně a dostanete se k ní přibližně po dvou kilometrech po zelené turistické trase z Příchovic, kde je parkoviště i zastávka autobusu.

Spustit audio