Nejstarší český meteorit je k vidění na hradě Loket. Podle pověsti je to zakletý purkrabí

18. únor 2019
Česko – země neznámá

Na hradě Loket v Karlovarském kraji najdete nejstarší zdokumentovaný český meteorit, který spadl na naše území. Pochází ze 17. století. Z dostupných pramenů není zcela jasné, kdy přesně a kam dopadl. Od začátku ale fascinoval obyčejné lidi i učence. Jedni věřili, že tento mystický kus kovu je zlý purkrabí, který se v něj proměnil v důsledku kletby. Druzí toužili po objevení jeho složení a původu.

 

A protože přitahoval pozornost nejen okolních vědců, ale prahli po něm i v daleké Vídni, byl v 18. století rozřezán na několik kusů a rozdán do evropských přírodovědných muzeí. Největší kus se dnes nachází právě ve Vídni. A další třeba v Národním muzeu v Praze. Z původní váhy 107 kilogramů tak v loketské sbírce zůstal jen jeho patnáctikilový fragment.

Loketský meteorit můžete vidět v expozici v markrabském domě, kde je kromě části originálu vystavena i replika celého meteoritu připomínajícího koňskou hlavu. Exponáty jsou součástí sbírky vzácných minerálů, do které přispěl i Johann Wolfgang Goethe.

Básník Goethe se totiž intenzivně zabýval geologií a mineralogií. Nerosty sbíral zejména poblíž Karlových Varů. Popsal například karlovarská dvojčata – unikátní zdvojené živcové krystaly. Zajímal se i o další druhy specifických místních minerálů, jako je například odrůda vřídlovce hrachovec.

Hrad Loket je pro návštěvníky otevřen denně a nabízí i další zajímavé expozice – sbírky dobového nábytku z 18. až 20. století, ukázku staré loketské lékárny nebo výstavu historických zbraní. Jedinečná a děsivá je také expozice útrpného práva, kterou ilustrují původní vězeňské cely, autentické zvuky trpících odsouzenců a jejich zbídačené figuríny.

Spustit audio