Nejstarší český kamenný most v jihočeském Písku ještě zdaleka nevydal všechna svá tajemství

7. červen 2020

Metropole starobylého Prácheňska, pojmenovaná podle zlatonosných naplavenin řeky Otavy, město umělců a studentů. To všechno je jihočeský Písek. Najdeme v něm řadu památek a zajímavostí, od královského hradu, dnes sídla Prácheňského muzea, až třeba po nejstarší nástěnné vyobrazení upálení mistra Jana Husa v Evropě, které se nachází na zdi v kostele svatého Václava. Jednou z nejvýznamnějších píseckých pozoruhodností je nejstarší stojící most u nás.

Kdy byl most přesně postaven, se neví. Jak ale prozrazují kamenické značky na žulových kvádrech, ze kterých byl vybudován, postavila ho stejná stavební huť, která je podepsána i na píseckém farním kostele nebo na hradě Zvíkově. Dá se tedy usuzovat, že stavba vznikla v druhé polovině 13. století.

Nejstarší písemná zmínka o mostě pochází z doby Karla IV. Ve stejném roce, kdy byla založena pražská univerzita (1347), panovník přikazuje, aby pokuty vybrané ve městě Písku sloužily k udržování mostu. O tři roky později pak císař povolil řádu křižovníků s červenou hvězdou postavit na konci mostu písecký špitál. Ten stál hned za mostem na levém břehu řeky Otavy donedávna. Zbourán byl až v osmdesátých letech minulého století.

Písecký most - začátek 19. století

Původně měl most na každém konci mostní věž, ale ani jedna se do dnešních dnů nedochovala. Jeho konstrukci podpíralo devět pilířů, část z nich ale vzala za své při povodni v druhé polovině 18. století. Po následné opravě jeden z nich zmizel úplně a od té doby také nemá most osm, ale jen sedm oblouků. Další poškození přinesla povodeň v roce 2002, kdy byl most zcela zatopený, a rozbouřená řeka strhla kamenné zábradlí.

Letos slavíme 20. výročí krajů České republiky. Vybrali jsme proto pro vás ty nejzajímavější místa z každého kraje. Jaká jsou další NEJ v Jihočeském kraji?

Nejstarší kamenná rozhledna na Kleti – v roce 1825 ji na nejvyšší hoře Blanského lesa nechal postavit kníže Josef Schwarzenberg pro soukromé účely svého rodu. Říká se jí Josefova věž
Nejvýše položený hrad Vítkův Hrádek – nachází se v nadmořské výšce 1 035 metrů, na pravém břehu Lipenské přehrady
Největší vodní nádrž Lipno – její rozloha je 4 870 hektarů
Největší rybník Rožmberk u Třeboně – jeho hladina zaujímá plochu 489 hektarů. V současnosti je to rybník s největší plochou hladiny na světě

I když je písecký most důkladně popsaný a prozkoumaný, všechno o něm zatím stále ještě nevíme. Třeba se dosud nepodařilo zjistit, odkud přesně pochází žula, ze které byl postaven.

autor: Filip Černý
Spustit audio