Nejsem typ na novoroční předsevzetí, říká jihočeský hejtman Martin Kuba. Milníků před sebou ale vidí dost

2. leden 2023

Hlavně zdraví a čas strávený s lidmi, které mají rádi, popřál ve vysílání Českého rozhlasu České Budějovice Jihočechům jejich hejtman Martin Kuba. Poděkoval jim za to, že společně zvládli těžký rok 2022 a slíbil, že i v letošním roce, který ještě nebude jednoduchý, bude spolu s kolegy z vedení kraje obyvatelům k dispozici.

Osobní novoroční předsevzetí si hejtman Martin Kuba nedává. „Já nejsem typ, který by si dával novoroční předsevzetí. Spíš si je dávám v průběhu roku, v momentě, kdy potřebuju něco vyřešit nebo se něco naučit, věnovat se nějakému projektu,“ říká.

Před sebou vidí několik milníků, ke kterým bude jeho letošní úsilí směřovat. „Poprvé budeme moci konečně odlétat na dovolenou z Jihočeského letiště, asi od srpna do turecké Antalye a na řecký Rhodos. To je obrovský úspěch, který stál hodně práce a jsem za něj hrozně rád,“ připomíná.

Řada milníků je pro Martina Kubu dopravně-stavebních. „Budeme začínat obchvat Kaplice, potřebujeme dotáhnout stavební povolení na Severní spojku v Českých Budějovicích, chci, aby probíhaly všechny stavby na D3 tak, jak mají. V červnu budeme dokončovat Jižní tangentu, pracujeme na obchvatu Vlachova Březí, budeme povolovat další obchvaty, například kolem Blatné, vykupujeme pozemky na jižním obchvatu Tábora a tak dál,“ vyjmenovává.

Čtěte také

Jak říká, milníky má naskládané v hlavě tak, aby se spolu s kolegy systematicky věnovali jednotlivým projektům. „Opravdu se snažím scházet se s týmem a pravidelně kontrolovat, jestli se stalo to, co se stát mělo. Protože si velmi dobře uvědomuju, že když dneska nebudeme mít stavební povolení, tak nemůžeme lidem slibovat, že stavba bude stát třeba v roce 2024,“ vysvětluje.

Za důležitou podmínku fungování projektů považuje jihočeský hejtman otevřené jednání. „Pro mě jsou milníky dané a chci, abychom o nich s lidmi mohli otevřeně mluvit. To, na čem si zakládám a co se snažím vždy dodržovat, je, že co slíbíme, to uděláme a narovinu se o tom s Jihočechy bavíme. A jestli je něco předsevzetím a slibem do nového roku pro všechny Jihočechy, tak že to budu dělat dál,“ dodává.

Celý rozhovor s jihočeským hejtmanem Martinem Kubou o dalších investičních akcích, přímé podpoře rodin i jednotlivců v období hospodářského propadu, o možnostech řešení energetické krize i o tom, jak slavil Vánoce a jakého si představuje prezidenta, si poslechněte online.

Spustit audio

Související