„Nejsem studovaný teoretik, ale pracující praktik,“ říká o sobě fotografka Tereza Burianová

15. březen 2015

„Svůj první foťák jsem dostala ve svých pěti letech. Byl sice fejkový (zkrátka nic moc), ale i tak jsem ho milovala,“ říká k prvním krůčkům svého fotografování mladá talentovaná fotografka Tereza Burianová z Českých Budějovic a dodává: „Stále ještě v tomto věku nemohu říci, že bychom byli s foťákem nerozlučná dvojka.“

To přišlo až později, zhruba před rokem a půl. Tehdy si podle svých slov pořídila fotoaparát hlavně pro to, aby prý fotila kytičky a zátiší. Pak přišla náhlá změna a stala se umělkyní v pravém slova smyslu. Našla si totiž téma, kterému se mnoho lidí vyhýbá, homosexuální páry a jejich problémy, soužití i radosti.

Její tvorbu je možno charakterizovat slovy: Něco mezi dokumentem, stylizovaným dokumentem a podobně.

Tereza Burianová je přirozený talent, ovšem navzdory tomu nešla studovat fotografii, ale design a propagační výtvarnictví. Pořád prý po škole běhala s foťákem a tak ji vedení školy požádalo, aby pro instituci fotila díla mých spolužáků. Takže získala praxi fotografa.
„Takže nejsem studovaný teoretik, ale pracující praktik,“ dodává Tereza Burianová.

Co nejraději fotografuje?„V srdci mám reportážní fotografii. V ní je totiž veškerá pravda, nestrojená, čistá pravda,“ dodává fotografka. Svými díly už zaujala jak veřejnost v Českých Budějovicích a na jihu Čech, tak i další regiony. Její nadcházející výstava v cyklu Duše nezná pohlaví začne 23. května 2015 právě v Českých Budějovicích. Poté se z ní stane výstava putovní a spatří ji lidé v Praze a Brně.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.