Nejlepší šlehačková roláda je jako obláček v kakau, tak ji peče Helena Kastnerová

Porota Pochoutkového roku vybrala další soutěžní recept. Upekli jsme lehoučkou čokoládovou roládu a naplnili ji šlehačkou. V těstě není ani špetka mouky. Roládu upekla Helena Kastnerová z Uherského Brodu podle receptu své maminky. Tohle musíte zkusit, abyste věděli, jaké je to nebíčko v pusince!

Šlehačková roláda

Ingredience:

5 vajec

5 lžic moučkového cukru

1 vanilkový cukr

5 lžic kakaa

5 lžic oleje

špetka soli

250 ml smetany ke šlehání (40% tuku)

1 sáček ztužovače šlehačky

Postup:

Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme pevný sníh. Když už je tuhý, zašleháme do něj cukr a špetku soli.

Posléze přidáme do směsi i zbylé žloutky, lehce rozšleháme, a potom už jen zamícháme vařečkou. Do vaječné směsi přidáme olej a opět opatrně promícháme vařečkou. Potom přidáme prosáté kakao, které by mělo být bez hrudek, aby těsto nebylo hořké.

Směs přelijeme na plech vyložený pečicím papírem. Pekáč není třeba vymazávat. Pečeme 10 – 12 minut při teplotě 180 – 185° C.

Po upečení vyjmeme těsto i s pečícím papírem z pekáčku. Přeložíme ho na čistou utěrku a srolujeme i s pečicím papírem do tvaru rolády. Necháme odpočinout asi 5 minut, aby roláda zchladla.

Rozmotáme utěrku, vyjmeme roládu, odstraníme pečicí papír a necháme těsto zcela vychladnout. Těsto zůstane vláčné a připravené na další srolování. Kdybychom to neudělali, těsto při balení popraská.

Náplň:

Do smetany ke šlehání přisypeme ztužovač a vyšleháme směs do pevné pěny. Šlehačku potom naneseme na těsto a opatrně srolujeme pomocí pečicího papíru.

Roládu přendáme na tác a můžeme podávat nebo dáme vychladit.

Helena Kastnerová

Recept má od své maminky a je to pro ni nejsladší vzpomínka na dětství. Roláda je bez mouky a tudíž jde o bezlepkový dezert. Je prý tak dobrá, že se do lednice ani nedostane.

Paní Kastnerová nás přivítala ve fotografickém ateliéru, který patří její rodině. Prý už v něm zažila leccos, ale poprvé v něm s námi pekla. Zatímco vepředu v obchodě si lidé chodili vyzvedávat své fotografie, my jsme vzadu v ateliéru pekli. Bylo u toho veselo.

Helena Kastnerová a Patrik Rozehnal