Nejlepší sekáči musí umět pokosit i suchou trávu. Profesionál David Vostrovský vyzývá na souboj

29. červen 2022

Na svátek věrozvěstů Cyrila a Metoděje se v Mlynářovicích u Volar uskuteční otevřené mistrovství České republiky v sečení trávy kosou. Závod pořádá český reprezentant a žnec z povolání David Vostrovský.

Tráva na louce místního ekozemědělce dorůstá a teď do ní i pěkně prší. „Musíme se modlit, aby nelehla. Teď je vysoká nad kolena, není to žádná přerostlá divočina, je to velice krásná louka, druhově bohatá,“ pochvaluje si David Vostrovský, ale s obavami hledí k obloze.

Mírná vlhkost je ovšem pro kosení výhodou. „Využívala se rosa, samozřejmě to jde lehčeji, ale profesionální sekáči kosili od slunka do slunka, suchá, nesuchá, ti nejlepší musejí umět pokosit i to suché. My jsme zvolili styl mezinárodních závodů, kdy se kosit začíná až odpoledne, za úplného sucha,“ vysvětluje.

David Vostrovský, profesionální žnec, reprezentant v sečení kosou

Jak takové profesionální závody v kosení vypadají? „Vytyčí se území, sekáči startují na povel, změří se jim čas, rozhodčí ohodnotí kvalitu, body se vzorečkem převedou na vteřiny a součtem se získává výsledný čas,“ popisuje pořadatel.

Závodí se v několika kategoriích. Od mládežnických přes dospělé do šedesáti let až po kategorii nad šedesát. Dělí se také na muže a ženy i podle délky kosy. Do 90 centimetrů jde o hobby třídu, nad 90 centimetrů je třída profi.

„Profi sekáči kosí čtverec deset krát deset metrů. My ale chceme letos vyzkoušet nový systém závodu, nekosilo by se ve čtvercích, ale v dlouhých řádcích. Jako je dráha, ve které plavou plavci nebo běží běžci. A jako kosili louky a pole staří ženci. Bylo by to přehlednější, atraktivnější a víc by to evokovalo staré kosení,“ dodává David Vostrovský.

Čtěte také

„Náš festival ale není jenom o závodění,“ podotýká, „jmenuje se Festival za zdravý selský rozum, místní bioprodukci, mezigenerační dialog a vědomé rodičovství. Proč takhle složitě? Je to spousta témat, ale my zemědělci zdaleka nejsme uzavření jen do vlastní bubliny, naopak vnímáme okolí a máme potřebu se k tomu nějakým způsobem vyjádřit. Vztah člověka k přírodě se vytrácí, stává se z toho klišé.“

Festival v Mlynářovicích začne 5. července dopoledne maratonem v kosení. „Osobně vyzývám schopné sekáče z široké veřejnosti na souboj. Chlapi, pojďme do toho! V podstatě jde o to, že my, kteří se kosením zabýváme, jsme takovým mostem přes rozbouřené vody. Z minulosti, kde kosa byla nutný nástroj, přes současnost, kdy se na ni skoro zapomnělo, až po budoucnost, kdy se dá zase tušit velký potenciál,“ uzavírá David Vostrovský.

Celý rozhovor s profesionálním žencem, úspěšným českým reprezentantem v sečení kosou a pořadatelem mistrovství Davidem Vostrovským si poslechněte online.

Spustit audio

Související