Nejlepší obecní kroniku mají ve Slavči, rozhodli porotci soutěže Vesnice roku

30. květen 2020

Diplom za vzorné vedení kroniky v jihočeském kole soutěže Vesnice roku v roce 2019 získala obec Slavče nedaleko Trhových Svinů na Českobudějovicku. Události tu v současné době zapisuje Hana Brůhová, ale velký podíl na úspěchu má i její předchůdce Jan Tripes.

„Já jsem byl shodou okolností u toho, když sem přijela komise soutěže Vesnice roku. Byla mezi nimi i paní, která se zajímala o kulturu, a kroniky ji zaujaly. Snad se jí líbilo to písmo, že je to psané rukou,“ říká Jan Tripes.

Obec Slavče kromě diplomu dostala i finanční odměnu. Současná kronikářka Hana Brůhová vyzdvihuje hlavně podíl svého předchůdce. „Je to hlavně jeho zásluha, odvedl na kronikách velkou práci a má je opravdu pečlivě vedené, vzorně, to písmo je také krásné,“ popisuje.

Ještě předtím, než se Hana Brůhová ujala obecní kroniky, vedla kroniku hasičskou. „To bylo právě tady na popud pana Tripese, který si mě vyhlédl. Hasičskou kroniku už píšu asi třináct let a pořád u ní zůstávám,“ vypráví.

Čtěte také

Po převzetí obecní kroniky trochu pozměnila styl zapisování. „Já jsem se zaměřila na okolní osady, rozepisuji to po nich. Pan Tripes se věnoval dění za všechny části obce dohromady a rozděloval to po statích,“ vysvětluje.

Jejímu předchůdci ale tahle změna vůbec nevadí. „Prostě vím, že jsem měl pravdu, když jsem končil s kronikou a říkal, že už je to stereotyp. Potřebovalo to novou krev a tady vidíte, jak je to dobré,“ komentuje.

Zapisování událostí se Jan Tripes přesto úplně nevzdal. Dnes ještě vede kroniku sportovní. „Tady v našich vesničkách začal kolem roku 1960 sport, který je takovou Popelkou, nohejbal. Začal se hrát, protože nás vždycky bylo málo na fotbal,“ dodává s úsměvem.

Spustit audio

Související