Nejlepší čeští mladí plavci vyzkoušeli vodu v budějovickém bazénu

2. červenec 2018

V Českých Budějovicích se sešli nejlepší plavci z celé republiky. Mistr světa Radek Bělohlav trénuje dorostence Motoru. Tábor byl dějištěm mistrovství Evropy v shotbalu. To vše ve Sportovních ozvěnách, které připravil Kamil Jáša.

Mladá plavecká elita se z pověření Českého svazu plaveckých sportů sešla v českobudějovickém bazénu. Klub Plavání České Budějovice byl hlavním organizátorem mistrovství České republiky v kategorii do 14 let. Zúčastnilo se 78 oddílů.

V roli ředitele závodu působil muž, který ve své bohaté sportovní kariéře přeplaval kanál La Manche, Filip Pytel. „Mistrovství České republiky se tady u nás v Českých Budějovicích dlouho nekonalo. Nebyli jsme si jistí, jestli to pořadatelství zvládneme, ale vyzkoušeli jsme si pořádat naše místní závody a myslíme si, že nějaké zkušenosti máme a že to půjde,“ řekl.

„My už jsme za ta léta, co děláme závody pro České Budějovice, celkem zvyklí na takovou organizaci, ale samozřejmě je to pro nás nová výzva, je to něco jiného, je to větší zodpovědnost,“ dodal místopředseda klubu Tomáš Vymyslický.

Podle Filipa Pytla má jihočeské plavání medailové ambice. Velkým talentem je Terezie Kynterová, která si pochvalovala vodu v budějovickém bazénu. „Podle mě je tady rychlá voda. Trénovali jsme tu celý týden, tak už ji máme ozkoušenou,“ komentovala.

Sportovní ozvěny výsledkově:

Mistrovství Evropy v shotbalu neboli překopávané v Táboře vyhrál český tým před Maďarskem a Polskem.

Motor České Budějovice se vydal na soustředění k Lipnu. Dorostenci tvrdě trénovali pod taktovkou mistra světa Radka Bělohlava. A hrála jim k tomu rytmická muzika. „To je fyzická kondice zábavnou formou, s hudbou, ale ta hudba určuje rytmus,“ vysvětlil Radek Bělohlav.

Už poosmé hostila plovárna v Českých Budějovicích velké plavecké závody

Mezi závodníky byla Zuzana Dostálová z klubu Plavání České Budějovice. Ta prozradila, že nemá ráda znak, ale naopak ji baví kraul

České Budějovice byly dějištěm velkého plaveckého závodu. Jihostroj hrál ve Final Four Českého poháru ve Svitavách. Motor se střetne ve čtvrtfinále hokejové WSM ligy s Havířovem. To vše ve Sportovních ozvěnách, které připravil Kamil Jáša.

První a třetí místo obsadil volejbalový tým dívek z SK Hlincovka na sportovních hrách v rakouském Klagenfurtu. Hráčky, které si užily nádherný výlet a ještě k tomu uspěly v náročné konkurenci, chválil jejich trenér Jan Havelka. „Já jsem jim říkal, aby zvážily jestli chtějí hrát o čelo, nebo se chodit koupat. Nakonec jsme to dali krásně dohromady, že se podařilo zvládnout i tu vodu,“ popsal.

Na sportovních hrách v Klagenfurtu startovalo 10 tisíc sportovců z mnoha zemí světa, například Kuby, Chile nebo Spojených států amerických. V turnaji v jedné z kategorií nasbíraly nejvíc bodů volejbalistky SK Hlincovka a patří jim v této prestižní tabulce první místo.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.