Nejhorší je, když se topí mokrým dřevem a škrtí kamna, říká kominík

24. říjen 2019 10:54

Se začátkem topné sezony mají kominíci plné ruce práce. Například Slavonice na Jindřichohradecku objednávají čištění a kontrolu komínů pro všechny městské byty najednou, kominík tak ve městě stráví minimálně jeden celý týden.

Jitka Dvořáková, vedoucí odboru správy bytů městského úřadu ve Slavonicích, předává klíče od půd kominíkovi Jiřímu Hronovi a jeho kolegyni Jarmile Zdeňkové.

Kontrolu komínů objednala se začátkem topné sezóny. „Chceme, aby to čištění proběhlo, a nevíme, zda by nám všichni nájemníci tohle dodržovali, takže to sami necháváme čistit dvakrát, jednou na jaře a podruhé na podzim,“ vysvětluje.

Klíče od půd městských bytů ve Slavonicích

Kominíci musí zkontrolovat 75 komínů. Nejvíc jich je v historickém centru města. Jiří Hron používá na čištění různé nástroje podle průměru spalinové cesty, například takzvanou růžici, která připomíná kopretinu.

„Nejhorší je, když se topí mokrým dřevem a když lidé škrtí kamna, to znamená, že to mají přivřené a komín se ani neohřeje,“ komentuje kominík.

Jeho pomocnice Jarmila Zdeňková chválí, jak jsou půdy městských bytů vyklizené. „Tady je dost místa, horší je, když lidé mají opravdu zabarikádovanou půdu a nedá se kolikrát ani dostat ke komínu,“ dodává.

Čtěte také

I to, jestli je komín dobře přístupný, kominíci při čištění kontrolují. Všímají si také dalších závad, třeba jestli z komínu neopadává omítka.

Někdy je čistění jednoho komínu záležitostí pár minut, jinde to zabere víc času. „Když je to ucpané, tak jsou to třeba dvě hodiny s jedním komínem. Tady je opravdu vidět, že sem chodíme jednou za půl roku, tak je to rychlé. Horší je, když na to někdo kašle a volají nás, až když to nefunguje,“ říká Jiří Hron.

Komíny ve Slavonicích budou kominíci kontrolovat celý týden. Naplánovanou mají hlavně práci na půdách městských bytů. Jakmile se ale objeví na ulici, o službu je okamžitě žádají ale i soukromí majitelé.

Spustit audio

Související