Nejen trhák Země živitelka, ale třeba i Hobby a Slavnosti piva. Budějovické výstaviště láká mnoha akcemi

19. květen 2023

V březnu roku 1960 se na mokré louce v Českých Budějovicích začalo rodit výstaviště. Stavitelé svedli vodu do několika rybníků, na zpevněné ploše postupně vyrostly pavilony. O deset let později se poprvé konala výstava s názvem Jižní Čechy - země živitelka. To byl první výstavní trhák, který si rychle získal oblibu a celorepublikové renomé.

Pod názvem Země živitelka pak veletrh známe od roku 1973. Největší jihočeská výstavní akce má tedy letos kulaté narozeniny. Protože se ale dva její ročníky nekonaly – povodňový v roce 2002 a covidový v roce 2020 – padesátý ročník ji čeká až příští rok.

Nicméně českobudějovické výstaviště žije řadou dalších akcí a i ty nejaktuálnější jsou jubilejní. Za velké nepřízně počasí skončila tuto neděli výstava Hobby 2023. „Počasí je pro nás klíčový hráč, protože máme venkovní akce. Sice se zčásti konají v pavilonech, ale přece jen jsou venkovní. A ačkoli jsme objednali počasí, tak letos objednávka nahoru nedorazila. Na to, že je květen, bylo neskutečně ošklivě. Nicméně návštěvníci přišli,“ říká Michaela Čeňková, mluvčí Výstaviště České Budějovice.

Michaela Čeňková, mluvčí Výstaviště České Budějovice

Výstava Hobby byla slavnostnější než jindy, šlo o třicátý ročník. „Obohatili jsme ji o nová témata. Byly to karavany – dnešní trend v cestování, které zaplnily centrální výstavní plochu. Dále jsme se zaměřili na dřevostavby, úsporné ekologické bydlení a takzvané tiny houses, což jsou mobilní domky. A zájemci opravdu byli, chodili se ptát a vystavovatelé říkali, že si lidé jejich produkty objednávali,“ líčí Michaela Čeňková.

Letošní veletrh Hobby doplnila víkendová RC Truck Show plně funkčních zmenšenin zemědělských strojů, pavilon H byl věnován myslivosti a dětský svět pomohl dětem ukrátit čas tvůrčími dílnami. „Ke třiceti letům Hobby jsme si navíc nadělili novou výstavu Národní potravinářský veletrh Czech Food Expo v pavilonu T1. Cílem bylo propagovat kvalitní potraviny od českých výrobců a farmářů. Zároveň se z těchto potravin, které nesou značky Klasa nebo Regionální potravina, i vařilo. Lidé sledovali přípravu, ochutnali a hned si mohli suroviny koupit. Bylo to fajn,“ hodnotí Michaela Čeňková.

Čtěte také

Teď má českobudějovické výstaviště bezprostředně před sebou Slavnosti piva. „Slavíme 25 let! Letos jsme se po dvou letech vrátili na přání vystavovatelů i návštěvníků k jarnímu termínu. Slavnosti piva tedy budou 26. a 27. května. Bedlivě sledujeme předpovědi a snad by počasí mělo vyjít lépe,“ zve mluvčí.

V pátek se brány výstaviště otevřou v 16 hodin, v sobotu už ve 14 hodin. Na výstavní ploše bude přes třicet pivovarů a minipivovarů. „Čepovat se budou klasická piva i pivní speciály, to, co si běžně v hospodě nebo v obchodě nekoupíte. Ale třeba i ženy nepivařky si přijdou na své, budeme nabízet prosecco nebo míchané nápoje,“ slibuje Michaela Čeňková.

K programu, který potrvá až do jedné hodiny v noci ze soboty na neděli, samozřejmě patří dobré jídlo a zábava. „Máme dvě stage, klasickou v Pivovarské zahradě, ale stavíme i obrovské pódium před Národním pavilonem Z. Tam program vyvrcholí rockovou kapelou Škwor. Ale mezitím dojde i na Abraxas se Slávkem Jandou, českobudějovické Heband, Seven‘s Unplugged, Zakázaný ovoce, The Greens, zahraje stříbrný ze soutěže Superstar Miro Šmajda s kapelou a tak dále. Věříme, že to bude fajn a že se to bude všem líbit,“ dodává mluvčí Michaela Čeňková.

Celý rozhovor o historii, současnosti i budoucnosti českobudějovického výstaviště s Michaelou Čeňkovou si poslechněte online.

Spustit audio

Související