Nejen Blaník. Až bude národu nejhůř, rytíři prý vyjedou i z vrchu u Javorníku, říká autor knih o záhadách Šumavy

24. leden 2023

Tajemství, záhady, poklady hmotné i nehmotné povahy a také atmosféru a energii míst na Šumavě a v Pošumaví mapuje ve svých knihách a článcích historik, spisovatel a kriminalista Jan Kaše. Ačkoli působí v Plzni a do hor se vydává spíš ze západočeské strany, jeho pátrání zasahuje i do lokalit, které patří do kraje Jihočeského.

Zaujal ho například vrch Javorník na okraji Prachaticka. „Je to jedno z nejkrásnějších míst na Šumavě, jak už řekl Karel Klostermann, který tam má také svoji sochu. Ten dokonce říkal, že tam je nejskvělejší vyhlídka z celé Šumavy,“ komentuje.

Toto místo je nejenom krásné, ale podle Jana Kaše také pozitivní. „Přijedete na Javorník a můžete mít sebevětší problémy, ale odjíždíte jako jiný člověk,“ říká.

Menhir poblíž hory Javorník na Šumavě

Zajímavostí jsou také tajemné menhiry, kterých prý v okolí Javorníku rychle přibývá. „Počet těch nových jde do desítek,“ tvrdí Jan Kaše, „ten kámen byl možná vztyčený v dávné minulosti, mezitím se svalil, mohl být poškozen, ale nyní je někdo znovu zkouší různými způsoby stavět. Obdivuji lidi, kteří to dělají, protože to musí být rozhodně těžká práce.“

V kameni žije podle historika vzděláním a vyšetřovatele povoláním naše minulost. „Je možné, že kámen toho hodně ví, jak napsal i Václav Cílek ve své knize Kameny a hvězdy. Kámen je svědek. Kdo umí komunikovat s kamenem, může se asi dozvědět zajímavé věci. Já to neumím,“ podotýká Jan Kaše s úsměvem.

Přesto se ke kamenným svědkům minulosti v naší krajině opakovaně vydává. „Než napíšu článek, místo navštívím několikrát. Ono na vás působí mimovolně. Zkouším to vnímat bez jakékoli pomoci, chodím po lese se svojí fenkou a i ta leckdy vycítí, jestli je tam příjemná atmosféra, nebo jestli je místo negativní. V tom případě mi odtud utíká,“ vypráví.

O Javorníku se říká, že je pro nás něčím jako Blaník. „Nejde přímo o Javorník, ale o nedaleký vrch Královský kámen. Tam je podle pověstí schováno vojsko, které vystoupí na povrch zemský v momentě, kdy český národ bude v ohrožení a bude mu hrozit likvidace,“ tlumočí Jan Kaše staré pošumavské pověsti.

Čtěte také

Sám se ale pozastavuje nad tím, že rytíři zůstali v úkrytu, ačkoli touto částí Šumavy prošla i krutá historie včetně nacistů. „Asi ještě tomuto národu nebylo nejhůře. Také jsem se tomu divil, že během druhé světové války ani blaničtí, ani javorničtí rytíři nevyjeli,“ dodává.

Nicméně na jihočeském Javorníku je s obdobím protektorátu spjata kaplička, podle Jana Kaše zajímavá svým vznikem. „Začala se stavět v roce 1939. Tehdy byl Javorník nejvyšší horou naší okleštěné republiky, a tak to bylo významné místo. Místní ji záměrně zasvětili svatému Antonínovi, na počest českého prvorepublikového politika, agrárníka Antonína Švehly,“ vypráví.

Více o záhadách Šumavy se můžete dočíst také v knížkách, které Jan Kaše napsal – Šumavské tajemství nacistů a Ukryli Keltové na Šumavě poklad? Kriminalista, který si pátráním po stopách předků čistí hlavu od pátrání ve své náročné práci, už chystá další titul, detektivku. I ta prý zavede čtenáře do dob minulých.

Celý rozhovor s Janem Kaše o záhadách Šumavy si poslechněte online.

Spustit audio

Související