Nejdůležitější při míchání drinků je led, říká barman, který byl na mistrovství světa

8. květen 2018

Pokud jdete s přáteli do baru a nechcete pít alkohol, nemusíte skončit jen u obyčejné vody nebo limonády. Barman Jan Lukas, který působí v Českém Krumlově, vysvětluje, že dnes už je velký výběr také nealkoholických koktejlů.

„Trendy nealkoholických koktejlů se pořád rozšiřují. Už to není takové, že v partě kamarádů je jeden řidič a ten usrkává nějakou limonádu. Barmanství se 21. století posunulo dopředu. Barmani jsou schopní připravit chutný drink, že ani nepoznáte, že je nealko,“ popisuje.

Jan Lukas se před pár dny účastnil v Českých Budějovicích dalšího ročníku národního kola soutěže Mattoni Grand Drink. Loni národní kolo vyhrál a dostal se na mistrovství světa. „Bylo to pro mě hodně inspirativní. Poznal jsem lidi z celého světa a otevřelo mi to spoustu dveří,“ komentuje.

Pro profesi barmana se rozhodl poté, co se vyučil číšníkem. „Dodělal jsem si barmanské kurzy a pak už je to jen o tom člověku, jestli chce, nebo nechce. Ono se to prakticky dá dělat i bez formálního vzdělání, ale člověk pro to musí mít zapálení, sám se vzdělávat,“ říká.

Na jaro něco lehčího, v zimě hutnější drink

Mezi jeho nejoblíbenější drinky patří klasické nápoje jako Bílá paní nebo Old Fashioned, které se snaží trochu inovovat. Také dbá na sezónu. „Na jaro něco lehčího, v zimě hutnější drink,“ vysvětluje. Na soutěž připravil drink ze šťávy červených hroznů, vanilkového sirupu, rozmarýnu, citronové šťávy a perlivé vody.

Co doporučuje lidem, kteří si chtějí doma připravit jednoduchý drink? „Když zkombinujete okurku, třeba okurkový sirup, trochu perlivé vody, limetku, trošku rozmarýnu, tak si určitě pochutnáte,“ radí.

Základem domácího i profesionálního míchání je podle něj led. „Lidé by si měli uvědomit, že ta sklenička musí být plná ledu. Na další místo bych řadil perlivou vodu, protože perlivost více otevře chutě a zvýrazní to,“ dodává Jan Lukas.

Barmanství se chce věnovat i v budoucnu. Sny má různé – vlastnit podnik, stát se uznávaným světovým barmanem, školit ostatní nebo pracovat pro nějakou významnou značku. „Možností je víc, jenom záleží, kam mě život nasměruje,“ dodává.

A co na jeho kariéru za barem říkají rodiče? „Ze začátku měli takový ten laický pohled. Mysleli, že to je jen party a alkohol. Ale tak to není, je to profese. Jsou uznávaní barmani, kteří míchají pro celebrity po celém světě, dalo by se to přirovnat třeba ke kuchařům,“ uzavírá Jan Lukas.

Spustit audio

Související