Nejdřív se prostě jen scházeli, aby se podporovali v abstinenci. Teď mají oficiální spolek a pomáhají i ostatním

27. listopad 2019

Říkají si Fakt, přesněji Fakt Abstinenti, spolek přátel v zotavení. Kontakty na ně najdete například na webu faktstinence.cz. Už jen název podtrhuje podstatu, fakt abstinovat. Bývalí drogově závislí mladíci se rozhodli nejen vyléčit, ale i pomáhat ostatním.

„Jsme abstinující závislí, kteří se scházejí v rámci doléčování, protože doléčování je pro následnou abstinenci zásadní. Když jsem přišel o svou terapeutku, dohodli jsme se s kamarádem, že založíme vlastní skupinu a budeme se scházet. To byl prvotní impuls a pak už se to začalo nabalovat,“ popisuje Marek Landa.

U vzniku svépomocné organizace Fakt byl loni v říjnu právě on a jeho kamarád Oliver, dva mladí muži, kteří měli za sebou léčbu závislosti na drogách a alkoholu.

Fakt nejprve fungoval v neformální rovině. „Začali jsme se prostě každý týden v neděli scházet a zjednodušeně řečeno se vzájemně držet nad vodou a chránit před opakovaným spadnutím do jakékoliv závislosti,“ říká Marek Landa. Ačkoliv nejsou terapeuty a ani je nenahrazují, mají za sebou zkušenost závislosti a její léčby, jejíž předání má v podstatě také terapeutické účinky.

Spolužák se mi vysmál, oni pochopili

Pomáhají nejen sobě navzájem, ale i jiným, například Lukášovi. „Pomáhají mi hlavně v prevenci relapsu a je tam i velice přátelská atmosféra. Dělají to tak, že se na tu neděli vždycky těším,“ komentuje.

Kouření marihuany

Lukáš se setkal už během léčby v Psychiatrické léčebně Červený Dvůr s Oliverem. „Bylo velice příjemné s ním mluvit o spoustě věcí. Byl jeden z prvních, komu jsem se otevřel a řekl mu, jak to bylo v mé minulosti. Jeho empatie a pochopení byly velice povzbuzující a byla to dost příjemná změna oproti tomu, když jsem se třeba na střední škole svěřil jednomu spolužákovi, on se mi akorát vysmál a obratem to volal druhému, aby se společně pobavili,“ vzpomíná.

Lukáš má za sebou letitou závislost na marihuaně a alkoholu. Její kořeny sahají až do depresí, které jej začaly provázet poté, co byl na letním táboře ještě jako dítě školou povinné sexuálně zneužitý dvěma muži.

„Nebyl to jen tenhle důvod, co mě k závislosti přivedlo. Byla to i nějaká snaha lépe zapadnout do kolektivu, protože jsem byl na základce dost šikanovaný. Chtěl jsem, aby mě lidi brali, a myslel jsem si, že když budu jako oni chodit na pivo a kouřit tu marjánu, líp zapadnu,“ říká Lukáš.

Pak už se ocitl v kolotoči závislosti. „Cpal jsem do toho čím dál víc peněz a dost jsem parazitoval i na svých příbuzných. Měl jsem problém udržet si jakoukoli práci, často jsem je střídal, ale díky tomu, že mám tak milující rodinu, jsem nikdy neskončil na ulici,“ dodává.

Fakt boří nedůvěru a rozrůstá se

Spolek Fakt se za uplynulý rok rozrostl. Z neformální svépomocné skupiny se stal oficiálním zapsaným spolkem. „Otevírá nám to dveře k tomu, abychom mohli lépe pomáhat lidem, kteří mají problémy jako my. Otevřeli jsme další skupinu pro nově příchozí,“ vysvětluje Marek Landa.

Čtěte také

Marek s Oliverem také začali pořádat přednášky. Učitelé základních škol si je zvou kvůli prevenci drogových závislostí u svých žáků, vysokoškolským studentům pak jejich příběhy a zkušenosti slouží jako studijní materiál.

Začali spolupracovat i s Psychiatrickou léčebnou Červený Dvůr. Postupně si tak budují renomé a hlavně boří nedůvěru, kterou má kolem sebe každý drogově závislý, byť vyléčený.

Určité pochyby a nedůvěru měl na začátku i primář léčebny Jiří Dvořáček. „Za ty roky bylo podobných kontaktů hodně. Plno lidí po léčbě se nabízí, že chtějí něco udělat, ale vesměs chtějí jenom prezentovat svůj příběh a slyšet, jak jsou dobří,“ vysvětluje.

S Faktem ale spolupracuje už víc než rok. „Za tu dobu nejen pochyby nemám, ale vidím jejich neutuchající energii a naprosto pozitivní působení na naše klienty. Jsem rád, že dali spolku i formální rámec, a tím pádem mohou být seriózním partnerem pro jiné instituce,“ doplňuje.

Spustit audio

Související