Nejděsivější místo Čech je u Budějovic, strašidla používají už i mobily a email

12. duben 2015

Víte, kde je nejděsivější a nejtajuplnější místo celých Čech? Hned u Českých Budějovic. A znáte táborské strašidlo jménem Gumák? Nebo Kozího muže ze Šumavy? O tom všem si můžete přečíst v knize Petra Janečka Krvavá Máry a jiné strašlivé historky.

Folklorista Petr Janeček je známý jako autor populárních Černých sanitek, knih hororových novodobých pověstí, které se dočkaly i televizního zpracování.

Ve své nové sbírce se zaměřil na dětský folklór. „Hlavní rozdíl je v tom, že první kniha se věnovala takzvaným městským legendám, které si vypráví všechny generace, zatímco Krvavá Máry obsahuje spíše příběhy mladých lidí a dětí,“ vysvětluje autor.

Jedna kapitola například vypráví o démonech internetového věku. „Jsou to moderní strašidla a přízraky. Já jsem samozřejmě některé strašidelné historky znal ze svého mládí, ale nově jsem objevil příběhy internetové generace. Vystupuje v nich Kozí muž ze Šumavy nebo Gumák z Tábora,“ říká Petr Janeček.

Příběhy se také odehrávají na moderních místech, třeba dálnici. „Lokality se mění, protože dnešní děti se tak často nedostanou do lesa, aby potkaly čarodějnici v perníkové chaloupce. Strašidla musí strašit tam, kde děti jsou, třeba ve školních šatnách nebo na cestě z družiny,“ dodává Petr Janeček.

K tomu strašidla ovládají i moderní technologie, děsí přes mobilní telefony nebo emaily.

Kniha zmiňuje také Branišovský les u sídliště Máj v Českých Budějovicích, o němž se v poslední době začalo hovořit jako o nejděsivějším místě republiky. „Přesně neznáme vývoj té tradice, ale zdá se, že nechvalné pověsti tohoto místo napomohl internet. Dřív si o něm vyprávěly jen děti různé strašidelné příběhy, ale v posledních letech se z toho stal velký fenomén. Na internetu se Branišovskému lesu říká český Blair Witch,“ připomíná Petr Janeček.

Krvavou Máry a jiné strašlivé historky vydalo nakladatelství Plot.

autoři: Hana Soukupová , Andrea Poláková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.