Nehnisavý zánět mozku u psů je provázený slepotou. Nejčastěji postihuje buldočky a jorkšíry

14. červenec 2022

Onemocnění mozku se vyskytují i u zvířat. Může jít o vývojové změny, se kterými se jedinci narodí, nebo se jedná o infekce – bakterie, viry, nebo priony. „To jsou infekční bílkoviny, které napadají mozek, míchu a způsobují místní rozpady tkáně,“ vysvětluje veterinářka Lucie Míková.

„Při pokročilé infekci vypadá mozek jako houba, ve které jsou díry,“ dodává. Onemocnění způsobené priony se u krav nazývá BSE, u ovcí vrtohlavost. Ovce bojující s infekcí chodí pořád dokola.

Onemocnění mozku můžou být i zánětlivá. Ta jsou poměrně častá. Existují dva typy – způsobené viry, bakteriemi a plísněmi, nebo autoimunitní onemocnění. V takovém případě tělo nechce protilátky.

Vždy záleží na tom, která část mozku je napadená. Zvíře například zakopává nebo zvrací. U psů je nehnisavý zánět mozku provázený slepotou. „Diagnostika se provádí vyšetřením CT, magnetickou rezonancí, nebo odebráním mozkomíšního moku. Pokud se zvířeti včas nasadí kortikoidy, zrak se navrátí a pes je s pomocí léků v kondici,“ uvádí veterinářka. Zmíněné onemocnění se nejčastěji objevuje u francouzských buldočků a jorkšírů.

Podrobnosti o onemocněních mozku, ale také o parazitech srostlicích u slepic nebo problému s dlouhodobě plným voletem u kuřat si poslechněte ve veterinární poradně pořadu Máme rádi zvířata.

autor: Jitka Cibulová Vokatá | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související