Neformální schůzka ministrů zahraničí Evropské unie na zámku Hluboká dopadla na jedničku

30. březen 2009

Na zámku Hluboká skončil neformální summit ministrů zahraničí členských zemí Evropské unie. V sobotu se věnovali setkání s kolegy ze tří kandidátských zemí a z pětice států západního Balkánu. Shodli se na tom, že integrace západobalkánských zemí, jako jsou Albánie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Srsbsko a Kosovo je zájmem všech členských států, nejen českého předsednictví.

Ani v hospodářské krizi nemusí proces integrace západního Balkánu zpomalit. Řekl na Hluboké hostitel setkání český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Podle něj ale teď záleží na vládách jednotlivých států jihovýchodní Evropy, jaký pokrok v přibližování se Unii udělají.

Také podle eurokomisaře pro rozšíření Oliho Rehna by neměla být hospodářská recese překážkou přistupování dalších zemí do Unie: "Neobviňujme chorvatského dělníka, nebo srbského úředníka za systémové chyby finančního kapitalismu, které přišly z Wall Streetu."

Ministři si schůzku na Hluboké pochvalovali. Karel Schwarzenberg osobně poděkoval členům technického a organizačního personálu, že vše zvládali s úsměvem a šířili dobrou atmosféru. Na úspěchu schůzky mělo podíl i neobvyklé prostředí Hluboké.

"Díky osobní vazbě pana ministra Schwarzenberga k zámku to bylo velmi zvláštní a zcela určitě to byla velmi pozoruhodná schůzka," zhodnotil setkání šéf britské diplomacie David Miliband.

Schůzku na Hluboké předčasně opustil dánský ministr Per Stig Moller. Kvůli srdeční slabosti se nechal převézt do českobudějovické nemocnice. Jeho stav nebyl vážný a vrátil do Kodaně. Podle informovaných zdrojů Českého rozhlasu byla jeho indispozice následkem přemíry využití české pohostinnosti.

Celkem 500 policistů nasazených v Hluboké nad Vltavou během 5 dnů si vyžádalo si bezpečnostní zabezpečení dvoudenního summitu evropských ministrů zahraničních věcí v hlubockém zámku.

Jak řekl Českému rozhlasu ředitel Jihočeské krajské správy Policie ČR Radomír Heřman, vše proběhlo bez potíží a do Hluboké dorazily jen malé skupinky protestujících: "Proběhly čtyři protestní akce, jedna byla proti jaderné elektrárně Temelín, druhá proti stavbě radaru v Brdech, třetí byla demonstrace Dělnické strany a čtvrtou bylo setkání občanů Hluboké nad Vltavou, kteří demonstrovali za lepší počasí a levnější pivo. Po dobu těchto akcí nebyla zadržena žádná osoba, vše proběhlo v klidu a troufám si říci, že i korektně. Pouze bylo zabráněno přístupu členům Dělnické strany, kteří do domáhali vstupu do chráněných prostorů u zámku."

Posledního protestu, sobotního shromáždění proti americkému radaru v Brdech, se nakonec zúčastnilo jen 11 osob.

autoři: pan , Filip Černý
Spustit audio