Nedostatečně propečené maso může ohrozil zdraví

20. srpen 2009

Takzvaná kampylobakterióza může být následkem u nás stále oblíbenějšího letního grilování. Kampylobakteriemi se lidé nakazí nejčastěji z málo propečeného drůbežího masa. Po pozření špatně tepelně upraveného kuřecího steaku postiženého člověka mohou trápit bolesti břicha, průjmy, horečka, bolest hlavy i svalů a kloubů.

Tohoto infekčního onemocnění, které se objevuje mnohem častěji než třeba salmonelóza, v posledních letech přibývá, připomněl František Kotrba z Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích: "Výskyt kampylobakteriózy v regionu poslední dobou osciluje okolo 1000 - 1100 případů pro danou sezónu. Mezi okresy s největším výskytem v letošním roce jednoznačně patří Českobudějovicko a Táborsko."

Letos evidují jihočeští hygienici už více než 500 případů kampylobakteriózy. Polovinu z nich právě na Českobudějovicku.

Spustit audio