Nedostatečně propečené maso může ohrozil zdraví
Takzvaná kampylobakterióza může být následkem u nás stále oblíbenějšího letního grilování. Kampylobakteriemi se lidé nakazí nejčastěji z málo propečeného drůbežího masa. Po pozření špatně tepelně upraveného kuřecího steaku postiženého člověka mohou trápit bolesti břicha, průjmy, horečka, bolest hlavy i svalů a kloubů.
Tohoto infekčního onemocnění, které se objevuje mnohem častěji než třeba salmonelóza, v posledních letech přibývá, připomněl František Kotrba z Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích: "Výskyt kampylobakteriózy v regionu poslední dobou osciluje okolo 1000 - 1100 případů pro danou sezónu. Mezi okresy s největším výskytem v letošním roce jednoznačně patří Českobudějovicko a Táborsko."
Letos evidují jihočeští hygienici už více než 500 případů kampylobakteriózy. Polovinu z nich právě na Českobudějovicku.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
V Kyjevě začalo jednání představitelů EU a Ukrajiny. Mluvit budou o další unijní pomoci
-
Rozpad Babišova týmu. Po Prchalovi končí i Vořechovský a Bartha
-
Vláda předložila zákon na ochranu whistleblowerů, odborníci ho ale kritizují jako nedostatečný
-
‚Je nutno se oprostit od veřejného mínění.‘ Přečtěte si, proč soud pustil lobbistu Janouška na svobodu