Nedostatečně propečené maso může ohrozil zdraví
Takzvaná kampylobakterióza může být následkem u nás stále oblíbenějšího letního grilování. Kampylobakteriemi se lidé nakazí nejčastěji z málo propečeného drůbežího masa. Po pozření špatně tepelně upraveného kuřecího steaku postiženého člověka mohou trápit bolesti břicha, průjmy, horečka, bolest hlavy i svalů a kloubů.
Tohoto infekčního onemocnění, které se objevuje mnohem častěji než třeba salmonelóza, v posledních letech přibývá, připomněl František Kotrba z Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích: "Výskyt kampylobakteriózy v regionu poslední dobou osciluje okolo 1000 - 1100 případů pro danou sezónu. Mezi okresy s největším výskytem v letošním roce jednoznačně patří Českobudějovicko a Táborsko."
Letos evidují jihočeští hygienici už více než 500 případů kampylobakteriózy. Polovinu z nich právě na Českobudějovicku.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Pokud Babiš střet zájmů nevyřeší uspokojivě, měl by vítěz voleb navrhnout někoho jiného, řekl prezident
-
ONLINE: Češi si připomínají 17. listopadu. Babiše na Národní třídě vítal pískot, prezidenta Pavla potlesk
-
Zákaz výkonu advokacie na 18 měsíců. Další advokát si vyslechl verdikt kárné komise kvůli úschovám
-
ONLINE: Macron a Zelenskyj spolu podepsali dohodu. Francie prodá Ukrajině až 100 letounů Rafale