Nedostatečně propečené maso může ohrozil zdraví
Takzvaná kampylobakterióza může být následkem u nás stále oblíbenějšího letního grilování. Kampylobakteriemi se lidé nakazí nejčastěji z málo propečeného drůbežího masa. Po pozření špatně tepelně upraveného kuřecího steaku postiženého člověka mohou trápit bolesti břicha, průjmy, horečka, bolest hlavy i svalů a kloubů.
Tohoto infekčního onemocnění, které se objevuje mnohem častěji než třeba salmonelóza, v posledních letech přibývá, připomněl František Kotrba z Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích: "Výskyt kampylobakteriózy v regionu poslední dobou osciluje okolo 1000 - 1100 případů pro danou sezónu. Mezi okresy s největším výskytem v letošním roce jednoznačně patří Českobudějovicko a Táborsko."
Letos evidují jihočeští hygienici už více než 500 případů kampylobakteriózy. Polovinu z nich právě na Českobudějovicku.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Oslovila mě jednoduchost pohřbu a soustředěnost lidí. Papež František byl neformální, vzpomíná biskup
-
Mohutný výbuch v íránském přístavu u města Bandar-Abbászabil čtyři lidi, zraněných je 561
-
ONLINE: ‚Byl to papež se srdcem otevřeným.‘ V Římě se s Františkem rozloučili státníci i desetitisíce věřících
-
‚Účelem fondu byla ochrana zájmů Andreje Babiše.‘ Padl druhý rozsudek, podle nějž byl šéf ANO ve střetu