Nedostatečně propečené maso může ohrozil zdraví
Takzvaná kampylobakterióza může být následkem u nás stále oblíbenějšího letního grilování. Kampylobakteriemi se lidé nakazí nejčastěji z málo propečeného drůbežího masa. Po pozření špatně tepelně upraveného kuřecího steaku postiženého člověka mohou trápit bolesti břicha, průjmy, horečka, bolest hlavy i svalů a kloubů.
Tohoto infekčního onemocnění, které se objevuje mnohem častěji než třeba salmonelóza, v posledních letech přibývá, připomněl František Kotrba z Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích: "Výskyt kampylobakteriózy v regionu poslední dobou osciluje okolo 1000 - 1100 případů pro danou sezónu. Mezi okresy s největším výskytem v letošním roce jednoznačně patří Českobudějovicko a Táborsko."
Letos evidují jihočeští hygienici už více než 500 případů kampylobakteriózy. Polovinu z nich právě na Českobudějovicku.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Temnota se teď dostává na světlo, říká moderátorka po své výpovědi u soudu s Cimickým
-
‚Na východě nic není.‘ Slovenské pohraničí by mohl nastartovat vstup Ukrajiny do EU
-
Hokejový útočník Voráček potvrdil konec kariéry. Mistr světa z roku 2010 se loučí ve 34 letech
-
‚Já zastupuji Boha, vy ďábla.‘ Vůdce Tálibánu znovu zavádí veřejné kamenování žen v Afghánistánu