Nedělní Noční linka: Zkrácení pracovní doby, prodloužení dovolené nebo vyšší platy?

16. září 2018

Jak zlepšit situaci pracujících v Česku? Jaká motivace je pro vás, kdo jste zaměstnaní, nejlepší? Zvýšení platu bez toho, abyste si o to museli říkat? Dovolená alespoň pět týdnů? Zkrácení pracovní doby? Možnost dělit se o jedno místo s někým dalším, tedy chodit do práce například na čtyři hodiny denně? Pracovat z domova? Přátelský kolektiv? Finanční nebo materiální odměny? Co vám v zaměstnání chybí?

Českomoravská odborová konfederace odborových svazů zveřejnila v tomto týdnu několik svých požadavků. Podle serveru irozhlas.cz to je například zvýšení mezd ve firmách o sedm až devět procent nebo zkrácení pracovní doby a o dvě a půl hodiny týdně.

Podle hlavního ekonoma Českomoravské konfederace odborových svazů má Česká republika jednu z nejdelších pracovních dob v Evropské unii.

Aby ale byli zaměstnanci spokojení a odváděli dobrou práci, můžou je zaměstnavatelé motivovat i jinak. V zahraničí zkouší například projekty, při nichž posílají své zaměstnance pracovat do přímořských letovisek, nelpí na konkrétní pracovní době nebo přesouvají kanceláře do venkovního a klidnějšího prostředí.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.