Neděle: Vůně a vzpomínky

27. prosinec 2015

Vybaví se vám díky některým vůním třeba už pozapomenuté vzpomínky? Jaké to byly naposledy? Dokážete vůni přiřadit ke konkrétnímu člověku, k někomu blízkému? Jsou vám nějaké parfémy vyloženě na člověku nepříjemné? Všimli jste si, že byste s postupem věku vyhledávali mezi toaletními vodami jiné vůně? Stalo se vám někdy, že jste přestali cítit, třeba při nemoci?

V posledních dnech jsme si připomněli hlavně typickou vůni Vánoc. Vůni čerstvě upečeného cukroví, punče, jehličí nebo purpury. Člověk údajně rozlišuje tři sta různých druhů vůní, ženy jsou prý ale o něco vnímavější než muži. Právě čich je jako jediný z pěti smyslů napojený na limbické centrum v mozku, to znamená, že na nás mají různé vůně různé účinky. Toho ostatně využívá aromaterapie, díky které se zbavíme třeba strachu, napětí nebo únavy.

V limbickém centru mozku se vytváří také pud sebezáchovy a s tím je spojená naše paměť na vůně nebo pachy. Díky tomu si třeba zachráníme život, když někde ucítíme unikat plyn nebo si vybavíme vzpomínky z našeho dětství.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio