Neděle: Jak se staráte o tělo a duši?

14. srpen 2016

Co děláte pro své tělo a co pro duši? Jak se udržujete v tělesné a psychické pohodě? Co je pro vás důležité pro každodenní pohodu a pro to, abyste se cítili dobře?

Stále více lidí si chce vyzkoušet v Česku poměrně nové kurzy takzvané akrobatické jógy. Cvičení kombinuje techniku klasických jógových pozic, akrobacii, techniky dotyku a thajské masáže. Rozvíjí rovnováhu, sílu i flexibilitu.

Kurzy přitahují hlavně lidi, kteří jsou hraví, otevření komunikaci s ostatními a mají rádi pohyb. Akrobatická neboli partnerská jóga vyžaduje účast tří lidí, dvou cvičících, tedy takzvané báze a letce, a jednoho, který při cvičení asistuje.

Cvičení akrojógy je fyzicky náročnější než většiny ostatní formy jógy. Zatímco tradičně nás jóga vede spíše k sobě, dovnitř, tak akrojóga je společenská, komunitní praxe, ve které mimo jiné rozvíjíme komunikaci a budujeme vzájemnou důvěru.

V základních pozicích se lidé střídají. V průběhu lekce si vyzkouší všechny role. Ovšem v pokročilejších fázích většinou ti větší a silnější fungují jako báze a menší a lehčí jako letci. Každá z těchto rolí má svá specifika.

Báze má být klidná, trpělivá, musí umět odhadnout své síly, vnímat svého letce a komunikovat s ním. Letec má být flexibilní, silný, mít dobrou orientaci v prostoru, dělat plynulé kontrolované pohyby.

Vyzkoušet si akrobatickou jógu může podle cvičitelů téměř kdokoli. Omezení platí jen pro těhotné nebo pohybově nemocné lidi. Základní cviky se někteří naučí za měsíc, jiným to trvá půl roku. Lidé, kteří už dříve cvičili třeba gymnastiku, jógu, různé druhy posilování, jsou na tom silově a balančně lépe, než lidé, kteří se věnovali kolektivním sportům nebo nedělali nic.

Akrobatická jóga v té podobě, v jaké se v současnosti cvičí, vznikla v novém miléniu. U nás se rozšířila především v posledních dvou až třech letech.

autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.