Neděle: Jak se mluví u vás doma?

21. únor 2016

Angličtinu už dnes ovládá kde kdo. Ale taková nářečí, příslušná určitému regionu naší země? Jak se mluví právě u vás? Spisovnou češtinou, nebo je ve vašem kraji nářečí stále živé a hojně používané? A ovládáte je i vy?

21. února si připomínáme Mezinárodní den mateřského jazyka. Tento svátek vyhlásilo v roce 1999 UNESCO na oslavu zhruba 6.000 jazyků, jimiž se ve světě mluví.

Jazyk slouží jednak ke komunikaci, ale také je důležitým prostředkem k vyjádření kultury a identity. Jazyky jsou však také velmi křehkými poklady lidstva. Tisícům malých jazyků hrozí zánik a během několika generací může až 50 % jazyků zcela vymizet.

Necelá jedna čtvrtina jazyků se učí ve školách, je používána na internetu nebo ve sdělovacích prostředcích. Mluvčí malých jazyků postupně přebírají cizí jazyk silnější populace, který jim umožňuje jednat s úřady, studovat či sledovat média.

Mezinárodní den mateřského jazyka by měl přispět ke zvýšení povědomí mezi lidmi o významu jazyků jako součásti společného dědictví lidstva. Cílem je chránit jazykovou různorodost světa a snažit se zamezit zániku malých jazyků.

autor: zos
Spustit audio