Nedaleko Rybníka zrekonstruovali mostní pilíř pro koněspřežku

31. říjen 2012

Na jihu Čech se podařilo zrekonstruovat další památku připomínající koněspřežnou železnici.

Najdete ji u obce Rybník na Českokrumlovsku na samé hranici s Rakouskem. Lesy České republiky tady opravily a zpřístupnily mohutný více než deset metrů vysoký mostní pilíř. A vznikla tu i naučná stezka, kterou spolu s technickou památkou v úterý slavnostně se vší parádou otevřeli.

S reportážním mikrofonem byl přímo na místě redaktor Ivan Mls:

Rekonstrukce technické památky začala na podzim 2010. „Pracovali jsme také na informačních tabulích naučné stezky,“ připomíná Kamil Bjaček z krajského ředitelství ředitelství Lesů České republiky v Českých Budějovicích.

V těsné blízkosti zbytků mostu sice vede asfaltovaná lesní cesta, ale stavba byla kvůli hustému porostu prakticky neviditelná. „Nebylo to vidět, málokdo i z místních o něm měl tušení. V první fázi jsme provedli nejnutnější odkácení, abychom mohli posoudit stav objektu a rozhodnout se, co s ním dál,“ říká vyšebrodský lesní správce Martin Honetschläger.

Lesy ČR investovaly do rekonstrukce mohutného mostního pilíře a úprav okolí asi jeden a půl milionu korun. Zbývá ještě vyřešit značení, které by zájemce k památce vzdálené zhruba tři kilometry od obce Rybník od hlavní silnice navedlo.

autor: Ivan Mls
Spustit audio