Nedaleko Budějovic jsou stále zbytky německých válečných radarů

22. květen 2015

České Budějovice a blízké okolí se za druhé světové války staly terčem několika velkých bojových akcí leteckých perutí. Asi největší byl dvojnásobný nálet na město 23. a 24. března 1945, kdy první den dopadlo jen na jižní část budějovického nádraží 72 pum. Zničeno bylo 23 lokomotiv a zahynulo 53 železničářů.

Následujícího dne přiletělo na Budějovice 90 spojeneckých letadel, která shodila 3 238 pum. Kromě hlavního cíle, nádraží, zasáhly bomby i na Havlíčkovu kolonii, Mladé, Pětidomí a Suché Vrbné.

Protože se jižně od města nacházel jasný strategický cíl – letiště, Budějovice hlídala i baterie německých radarů. Pozůstatky můžeme dodnes najít nedaleko obce Dubné.

Podívejte se na naši rozhlasovou videoreportáž, kterou natočil redaktor Zdeněk Zajíček s historikem Janem Ciglbauerem přímo u zbytků jednoho z radarů.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.