Nechtěné vánoční dárky můžete věnovat lidem s duševním onemocněním

2. leden 2019 12:09

Trvanlivé potraviny, nádobí, toustovače, rychlovarné konvice, sluchátka, hodinky, budíky. Možná jste některé z těchto věcí objevili pod stromečkem, ale nepotřebujete je, nebo se vám nehodí. Pak je uvítá organizace Fokus, která pomáhá lidem s vážným duševním onemocněním.

„Pokud jste dostali dárek, který se vám nehodí, který se vám nelíbí, ale zároveň jej nechcete vyhodit, můžete ho věnovat našim klientům. Rozdáme jim je. Sice až po Vánocích, ale určitě jim udělají radost,“ říká ředitelka organizace Zdeňka Kuviková.

Klienti Fokusu uvítají pomocníky do domácnosti, jako jsou rychlovarné konvice, toustovače a další běžné kuchyňské vybavení, drogistické zboží, oblečení, potřeby a krmení pro domácí mazlíčky.

Lidé mohou věci přinášet od 2. do 20. ledna na tato místa:

  • recepce Českého rozhlasu České Budějovice
  • kavárna Matice v ulici Matice školské v Českých Budějovicích
  • sídlo Fokusu v Novohradské ulici v Českých Budějovicích
  • sídlo Fokusu v ulici Nad Nemocnicí v Českém Krumlově

„Tyto věci nejsou příliš drahé, ale pro klienty Fokusu znamenají výdaje navíc. Někteří mají invalidní důchod kolem čtyř tisíc korun, k tomu pracují na částečný úvazek. Celkem jejich měsíční příjem dělá kolem osmi tisíc korun. Z toho musí zaplatit nájem, stravu a další,“ vysvětluje sociální pracovnice Barbora Vopelková.

Přebytkové potraviny ze supermarketů putují k lidem v nouzi

Sklad potravinové banky v Českých Budějovicích. Zde se jídlo třídí před tím, než putuje k lidem v nouzi

Jihočeská potravinová banka slaví první výročí. Již rok rozdává přebytkové jídlo ze supermarketů a pomáhá tak zhruba dvěma tisícům lidí v nouzi. Zároveň bojuje proti plýtvání potravinami.

Do Sbírky nechtěných vánočních dárků mohou lidé přinášet věci, které jsou nepoužívané a nepoškozené. „Kdyby se mezi nimi našel třeba i kávovar, využili by jej společně klienti, jejich blízcí, kteří k nám chodí, i naši pracovníci. Za ten bychom byli také rádi,“ doplňuje Michaela Kubatová.

Věci, které Fokus nevyužije pro klienty, předá do materiální banky, kterou provozuje sdružení Dialog CB. Materiální banka v Českých Budějovicích přerozděluje darované vybavení domácností a kanceláří poskytovatelům sociálních služeb a jejich klientům, kteří jsou zrovna v sociální či finanční krizi a potřebují s vybavením svého domova pomoci.

Spustit audio

Související