Nechcete trpět při jízdě na kole? Nechte si přeměřit zadek

21. březen 2019

Jízda na kole je u nás stále oblíbenější. A lidé chtějí svůj čas na cyklistickém výletě trávit co nejpohodlněji. Jenže už po několika kilometrech se mohou začít ozývat zadní partie těla. Proto je velkým tématem výběr dobrého sedla.

Existuje obrovský výběr od nepřeberného množství výrobců. V cyklistických prodejnách se dnes dokonce měří zákazníkům sedací partie, a podle toho pak prodejce určí tvar sedla na míru.

„Neznamená to ale, že bychom běhali po prodejně s metrem,“ usmívá se odborník Dan Polanský z Pardubic. Míry se zákazníkům měří na speciální lavici, na kterou si zákazník sedne a toto zařízení ukáže šířku jeho sedacích partií. Podle toho se pak vybírá správné sedlo.

Pokud vám sedne tvar, máte vyhráno. A pak už je celkem jedno, jestli bude sedlo tvořit celokarbonová skořepina, nebo bude vypolstrované, či potažené syntetickým materiálem nebo kůží. Na běžnou cyklistiku si lidé vybírají spíš měkčí sedlo gelové. Umí dobře pohlcovat vibrace terénu.

Sportovci volí menší a tvrdši sedla. Na začátku bolí, ale při delší a pravidelné jízdě se nám vyplatí

Slušné gelové sedlo se dá pořídit od sedmi set korun, špičková sedla pro běžné cyklisty stojí tisíc pět set korun.

Nafukovací sedla se nepovedla

Výrobci se stále snaží vymýšlet nějaký způsob, který by byl šetrný k zadním partiím cyklistů. Před lety to byl například pokus výrobce, který se snažil nahradit gelové a jiné vložky vzduchem. „Sedlo se nafouklo na určitou tvrdost. Ale protože vzduch je samozřejmě nestabilní, moc se to neujalo, byla to spíš slepá ulička, a žádnou zásadní výhodu to nepřináší,“ soudí Dan Polanský.

Pokud nechcete při jízdě na kole trpět, pořiďte si kromě sedla na míru také kvalitní cyklistické kalhoty. Výběr těch správných cyklistických kraťasů s dobrou vložkou pomůže mnohdy víc, než sedlo.

Sedlo na městském kole
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.