Nebojte se klobouků. Žena by měla mít vždy pokrývku hlavy, říká Helena Harabinová

16. únor 2017

Klobouky přináší mezi obyvatelky a návštěvnice Českých Budějovic Helena Harabinová. Už téměř rok má v jihočeském krajském městě obchod, kde pokrývky hlavy prodává. Sama přitom klobouky dříve nenosila a její vášní se staly až v poslední době.

„Jako většina žen jsem měla klobouk vždycky jenom v létě k moři a těch klasických jsem se trochu bála. Loni jsem je ale objevila a stala se z nich moje vášeň, která je čím dál větší. Dneska si nedokáži představit, že bych oblečení nedoplnila nějakou pokrývkou hlavy. Je to pro mě naprosto přirozené,“ popisuje.

Žena by podle ní měla mít na hlavě klobouk vždy. „V zimě ji chrání před chladem a mrazem, v létě před sluncem. Klobouk se hodí na různé společenské akce, svatby, dostihy, navíc se dnes pořádá spousta událostí, kde jsou klobouky vyžadovány. I tím se k nám vrací,“ dodává.

Etiketa dokonce říká, že žena nemusí klobouk nikde sundávat. „Samozřejmě předpokládám, že v divadle nebo na koncertě si ho sundá, aby diváci za ní viděli, ale podle etikety může mít žena klobouk na hlavě vždy. Pokud se tedy bojí, že se rozcuchá, nemusí klobouk vůbec sundávat,“ připomíná Helena Harabinová.

Moderní klobouky následují trendy v oblečení. „Dřív jsme byly zvyklé ladit kabelku s botami, vše do jednoho tónu, dnes je to hlavně o pocitu té dámy, jak moc se chce odlišovat. Je spousta dam, které nechtějí, aby klobouk vyčníval, ale jiné ho chtějí jako správnou tečku oblečení, nebojí se toho a umí ho nosit,“ říká Helena Harabinová.

Pokrývek hlavy se podle ní žádná žena nemusí bát. Vždy se dá najít taková, která jí bude opravdu slušet. Všem proto radí, aby přišly do obchodu a klobouk vyzkoušely. „Drtivá většina žen tvrdí, že se jim to hrozně líbí, ale nenosily by to, neumí to nosit, ale je jenom potřeba si klobouk vyzkoušet, aby viděly, jak se změní ten vzhled,“ doplňuje.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio