Nebezpečnou pyrotechniku objevili inspektoři v obchodě v Českých Velenicích

29. prosinec 2017

Inspektoři České obchodní inspekce narazili v Českých Velenicích na volně dostupnou nebezpečnou zábavní pyrotechniku. Ve čtvrtek tu kontrolovali dvě asijské prodejny.

Celkem se může v prodejnách objevit pyrotechnika čtyř různých kategorií odstupňovaných podle nebezpečnosti a věku. Čtvrtá kategorie je ale určená jen odborníkům.

V první velké asijské prodejně byl koutek se zábavní pyrotechnikou. Inspektoři se shodli, že zboží je dobře označené, a pak ještě zkontrolovali skladování.

Manažer Ha Tran Sor měl ve své prodejně nakonec všechno v pořádku. Pyrotechnika se ale podle něj letos moc dobře neprodává. „Předtím ji lidé kupovali hodně, teď kupují málo,“ potvrdil.

Pochybení našli inspektoři ve vedlejší prodejně. Tam dostali bez předložení povolení zábavní pyrotechniku kategorie F4, kterou smějí nakupovat jen autorizovaní provozovatelé ohňostrojů.

„Kategorie F4 znamená, že se jedná o pyrotechnický výrobek s nejvyšší mírou nebezpečí pro uživatele. Z tohoto důvodu ji mohou používat pouze odborně způsobilé osoby, kterými jsou odpalovači ohňostrojů,“ vysvětlil šéf kontroly České obchodní inspekce v Českých Budějovicích David Hanousek.

Prodávající by měl v takovém případě od zákazníka vyžadovat prokázání této způsobilosti. Když se tak nestalo, inspekce předala záležitost Českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva. Ten se bude případem dál zabývat.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio