Název se změnil, obliba zůstala. Pomazánkové máslo se používá od roku 1977

Historie pomazánkového másla začala v Liberecké mlékárně, kde byl tehdy velký zájem o pomazánky s nižším obsahem tuku. Inženýra Ladislava Formana napadlo vyrobit méně tučnou hmotu, která by se dobře roztírala na chleba.

Ladislav Forman se skupinou spolupracovníků z vysoké školy dokázali před čtyřiceti lety vyrobit pomazánkové máslo, které je dodnes populární. Už v roce 1979 s jeho produkcí začala i Choceňská mlékárna, která u nás stále patří k největším výrobcům s nejdelší historií výroby. O pomazánková másla se pokoušely firmy i v jiných zemích, ale často neuspěly. Při výrobě se totiž musí dodržovat vysoké nároky na hygienu a čistotu výroby.

Základní chuť je smetanová

Svěží, lehce nakyslá chuť a snadná roztíratelnost po vyjmutí z ledničky jsou hlavní výhody, proč si pomazánkové máslo mažeme na chleba oproti tomu pravému.

Jde navíc o zdravější variantu. Protože obsahuje jen něco málo přes 30 % mléčného tuku, nesmí od roku 2014 nést název máslo. Podle manažera prodeje Choceňské mlékárny Jana Fogla to ale není na škodu. Lidé podle něj od aféry s názvem začali tradiční pomazánkové kupovat více.

Co patří do pomazánkového másla

Tradiční pomazánkové se vyrábí z vysokotučné kyselé smetany, která se tepelně a mechanicky upravuje. „Smetana se upraví na požadovanou tučnost, přidá se tam sušené mléko a kultury. Po pasteraci a homogenizaci se nechává v kotlech zrát do druhého dne. Dva obrovské kotle, kam se vejde 10 tisíc litrů, se plní každý den, někdy i dvakrát. V celé máslárně Choceňské mlékárny pracuje asi 17 lidí,“ popisuje svou práci vedoucí máslárny Marie Lejsková.

Kotle, ve kterých se připravuje směs na pomazánkové máslo

Jeden člověk má na starosti napouštění smetany a celou výrobu, hotová másla se plní o patro níž. Ale ještě předtím se musí napustit uzrálá směs do menších kotlů, přidává se škrob a sůl a směs se zahřívá na termizační teplotu. Nakonec se už hotový produkt plní do kelímků.

První ochucená varianta vznikla v roce 1998

Do bílého pomazánkového másla se dává jen škrob a sůl. Do ochucených másel další přísady jako křen, česnek, cibule, houby, šunka nebo pálivé papričky.

Hotová pomazánková másla na lince

Choceňská mlékárna vydala dvě kuchařky, ve kterých najdete recepty, v nichž hraje hlavní roli pomazánkové máslo. A nejedná se jen o pomazánky. Můžete s ním například zahušťovat omáčky, kdy místo smetany a mouky použijete trochu pomazánkového másla.

Jeden masový recept na závěr přidává Jan Fogl. „Nejjednodušší recept, jak použít pomazánkové máslo v teplé kuchyni, je ugrilovat steak a hotové plátky masa poklást pomazánkovým máslem.“

autor: jsl