Návštěvníkům Kozího hrádku na Táborsku vadí hluk z dálnice. Pomoct má ochranný val

11. červenec 2019 14:46

Ochranný val vyroste u Kozího hrádku nedaleko Sezimova Ústí na Táborsku. Pomůže snížit hluk, který ke zřícenině gotického hradu doléhá z dálnice D3.

Archeologové objevili v Táboře hrob s ostatky husitského bojovníka

Vypreparovaný hrob husitského bojovníka

Archeologové v Táboře objevili husitské pohřebiště z počátků vzniku města. Hrobové jámy zkoumají v historickém centru, kde dělníci opravují jednu z ulic.

Součástí areálu je i rekreační zóna s lesní restaurací a dětským hřištěm. Míří sem nejen turisté, volný čas tady tráví i lidé z blízkého okolí. „Když jsem sem jezdila před dvaceti lety, tak tu byl klid a pohoda, teď už když přicházíme od Sezimova Ústí, tak v půlce lesa slyšíme, jak tu rachotí auta,“ stěžuje si častá návštěvnice Kozího hrádku Lucie Vaňková.

Město Sezimovo Ústí nepříznivou situaci řeší. „Hluk z dálnice to místo samozřejmě dost narušuje. Vybudujeme tu valy zvuk, které povedou hluk nad úroveň hřiště a také je opticky izolují,“ říká starosta Martin Doležal.

Ochranný val bude asi 150 metrů dlouhý a 15 metrů široký. Město na jeho výstavbu využije přebytečnou zeminu z okolních staveb, která by jinak musela skončit na skládce.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související