Návštěvníci táborského kina Svět se dočkají nové kavárny i vstupní haly

10. únor 2019 14:20

Táborské kino Svět čeká rekonstrukce. V prvorepublikovém objektu, který u Křižíkova náměstí postavilo Biografické družstvo válečných invalidů, se nejprve bude obnovovat kavárna vedle vstupní haly do sálu.

„Já si myslím, že ten dům jako takový má svoje kouzlo. Není to nějaký architektonicky cenný objekt, ale má právě to retro kouzlo, genius loci, historii, všichni jsme tam chodívali, stojí už od 30. let a k táborskému koloritu určitě patří,“ vysvětluje architektka Eva Hubičková.

Cílem rekonstrukce je lépe využít prostorové dispozice kavárny, která by měla sloužit jak návštěvníkům kina, tak i dalším lidem jako prostor k setkávání.

„Řešili jsme i možnost propojení foyer a kavárny. Teď je v návrhu takové, říkáme tomu, hladové okno z kavárny, kde se jenom vysune roleta a může se prodávat přímo do foyer. Zmizí ta úzká chodbička,“ popisuje starosta města Štěpán Pavlík.

První etapa rekonstrukce si vyžádá zhruba 850 tisíc korun. Stavební práce mají začít už v příštích dnech a skončit do konce března.

V Táboře vystavují šaty Věry Ferbasové, parfém Adiny Mandlové i špacírku Vlasty Buriana

Výstava Hvězdy stříbrného plátna v Galerii 140 v Táboře

Řadu osobních věcí z pozůstalosti takových hereček, jakými byly Lída Baarová, Adina Mandlová nebo Nataša Gollová, a dalších umělců, kteří působili především v období první republiky, představuje výstava Hvězdy stříbrného plátna.

Návštěvníky pak od dubna přivítá nový prostor, který může evokovat retro styl 30. let minulého století. Architektka Eva Hubičková by ráda na jednu ze stěn kavárny umístila velkoformátovou fotografii, kterou pořídil její pradědeček Josef Jindřich Šechtl. „Dohledali jsme snímek pohledu do hlediště kina ve 30. letech. Pro mě má kouzlo tím, že jsou tam dámy s účesy jako Adina Mandlová a prostě dýchá z toho atmosféra starých filmů. To bychom chtěli použít jako fototapetu a vytvořit takový průhled z kavárny do starého kina,“ říká.

Druhá etapa rekonstrukce táborského kina Svět počítá s přestavbou vstupní haly. Město ji plánuje na období letních prázdnin, kdy má biograf nejnižší návštěvnost v roce.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související