Nastane částečné zatmění Slunce, obyčejné sluneční brýle ale k jeho pozorování nestačí

8. červen 2021

Částečné zatmění Slunce nastane ve čtvrtek 10. června 2021. U nás ho můžete pozorovat kolem poledne. „V Českých Budějovicích bude fáze jen 0,145. Nebude to tedy žádná sláva, přesto to bude pěkné, protože zatmění tu máme po šesti letech,“ říká jihočeský astronom Miloš Tichý.

V Českých Budějovicích začne částečné zatmění Slunce ve čtvrtek 10. června v 11.44 hodin. „Největší fáze bude krátce po obědě, ve 12.37 hodin a končí to ve 13.30 hodin. Zatmění tedy můžeme pozorovat necelé dvě hodiny. Protože je to malá fáze, bude to i trošičku kratší,“ popisuje astronom.

K tomu, aby bylo možné pozorovat tento vesmírný úkaz, je podle něj nutné jasné počasí a také patřičné vybavení. „Nepozorujte to pouhým okem. Pořiďte si svářečská skla, dalekohled se speciálním slunečním filtrem nebo si na českobudějovické hvězdárně můžete koupit speciální brýle. Obyčejné sluneční brýle opravdu nestačí, ty jsou na pozorování protější pláže, ne Slunce,“ zdůrazňuje.

Zatímco úplné zatmění Slunce nemůže přehlédnout ani člověk, který vůbec neví, že nastane, u částečného zatmění to neplatí. „Ta fáze je tak malá, že lidé jen tak nepoznají, že trochu ubylo světla,“ potvrzuje Miloš Tichý.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související