Narozeninová polka k šedesátinám kapelníka Jižanů Miroslava Dvořáka a dechovkové pozvánky na akce

1. září 2022

V hudebním pořadu Dechovkovinky pro vás opět máme balíček pozvánek na dechovkové akce a také oslavíme jedny muzikantské kulatiny.

První pozvánku poslal kapelník Muzikantů z jižních Čech Radek Hruška. Je totiž hlavním pořadatelem festivalu dechových hudeb v Chýnově, který má podtitul Z jižních Čech a Moravy. V sobotu 3. září v parku před školou vše vypukne ve 14 hodin. Netradičně zahájí Muzikanti z jižních Čech, folklorní okénko vyplní soubor Lužničan z Plané nad Lužnicí, dále vystoupí Boršičanka Antonína Koníčka, Krajanka Václava Hlaváčka a Doubravanka. Po koncertech bude následovat večerní zábava s Muzikanty z jižních Čech a Doubravankou. Příjemné překvapení bude na návštěvníky čekat u vstupu. Víc neprozradíme, ale nabízíme lidovou polkou Pod našima okny od Muzikantů z jižních Čech.

Pivní slavnosti připravili na sobotu v březnickém pivovaru Herold. Začátek bude v půl druhé, zazní dechovka i rock a o tu dechovečku se postará malá kapela Kudrnáči.

Rožmitálská Venkovanka zavítá v sobotu na dožínky do Petrovic u Sedlčan. Její vystoupení v zámeckém parku přijde na řadu v 15 hodin, ale ještě před ní se od dvou hodin představí Lidová muzika ze ZUŠ Sedlčany a folklorní soubor Minikamýček. A po Venkovance zazpívá a zahraje ještě soubor Kamýček. Název písničky Strahováček by se také hodil k nějakému folklornímu souboru, ale všichni dobře víme, že se jedná o valčík Karla Hašlera. Potěší vás jím Rožmitálská Venkovanka.

Šedesátiny oslaví 3. září kapelník Jižanů, trumpetista Miroslav Dvořák. Dříve působil ve Veselé muzice, ale stále toužil dělat dechovku jinak, mladistvěji. Obklopil se převážně profesionály a v roce 2011 vyšlo první album Jižanů Já mám trakař novej. Jižani výrazně pronikli na českou dechovkovou scénu a na kontě mají už deset cédéček. Není těžké vybrat hudební dárek k jubileu, protože skladatel Miroslav Kolstrunk mladší dal jedné ze svých orchestrálních polek název K narozeninám. Svému kapelníkovi ji zahrají Jižani.

Čtěte také

Za pozornost jistě stojí i Slavnost dechových hudeb, která se bude konat v sobotu ve Svitavech. Na 30. ročníku tohoto festivalu vystoupí od 14 hodin Mažoretky Marcipelky, Žákovský dechový orchestr ze ZUŠ Svitavy, Svitavská dvanáctka, Astra Svitavy, Veselka Ladislava Kubeše a Moravská 12. Na tuto slavnost vás pozve Svitavská dvanáctka valčíkem Karla Vacka Panenko modrooká.

I v září budou Babouci velmi vytíženi. Již v pátek druhého vystoupí od 17 hodin v parku v prachatickém hospicu. V sobotu se chystají na Makobraní do Pluhova Žďáru a budou zde hrát od 14 do 19 hodin. A v neděli zahrají taktéž od 14 do 19 hodin na pouti v Chrobolech. Babouci patří mezi první kapely, které pro českobudějovický rozhlas nahrávaly, proto vám dnes nabídneme perličku z archivu – téměř 60 let starý snímek valčíku v úpravě Františka Ereta A já sám.

Přátelé obcí Zálší a Klečaty zvou na 6. ročník Festivalu malých dechových hudeb. V sále pohostinství v Zálší budou v sobotu od 13 hrát tyto kapely: Živelná pohroma z Týna nad Vltavou, Malá Netolička, K-Club, Bohdalka, Hartmanická muzika a Mažičanka. Celé odpoledne bude slovem provázet zpěvačka Hartmanické muziky Olga Kubíčková. A Netolička vás na tuto akci pozve valčíkem v úpravě Vladislava Sudy Chci lásku dát.

Na závěr ještě dvě pozvánky. V Rychnově u Nových Hradů budou v neděli slavit pouť a po celý den vás zde bude bavit kapela Zalužanka. Třeboňská 12 zahraje v sobotu od 14 do 18 hodin na Setkání rodáků a přátel obce Pístina. Máme pro vás i závěrečnou polku od Ladislava Kubeše a Oldřicha Kapra s trefným názvem Víc už nic.

Spustit audio

Související