Narození mláděte nosorožce dvourohého

9. únor 2007

Ve čtvrtek 1. února 2007 se v Zoo Dvůr Králové narodil sameček nosorožce dvourohého neboli černého (Diceros bicornis). Je 31. nosorožcem černým a 42. nosorožcem narozeným v této zoo. Poslední odchovaný dvourohý nosorožec, samička Etosha, se narodil 4. září 2006.

Otcem mláděte je samec Isis, který se narodil v americké Zoo Cincinnati v roce 1977 a v naší zoo je chován od roku 1978. Nově narozené mládě je jeho již 10. potomkem. Jedná se o první mládě samice Joly, která je narozená v naší zoo v říjnu 1997. Jejími rodiči byli samice Jessi, narozená v naší zoo v roce 1984 a samec Mabu, narozený rovněž v naší zoo v roce 1979. Zajímavostí je, že matka Jessi, tedy prababička novorozence, dnes 37 let stará samice Jimmi, pochází z odchytu a je to nejstarší nosorožec dvourohý žijící v naší zoo.

Narození mláděte je výsledkem dlouhodobé chovatelské práce. Matka mláděte Jola je další z pěti mladých samic nosorožců dvourohých v Zoo Dvůr Králové, které jsou na samém začátku svého reprodukčního období. Právě počátek spojování mladých samic se samcem, zahájení reproduktivního chování, březost a první porod patří k chovatelsky nejobtížnějším situacím.

U samice Joly jsme využili jejího úzkého vztahu se samicí Jimmi, a tak se samcem Isisem byly spojovány obě samice současně, což pro nezkušenou Jolu bylo nespornou výhodou. Mládě se narodilo po 482 dnech březosti.

Nosorožci dvourozí neboli černí (Diceros bicornis) patří mezi nejohroženější živočišné druhy světa. Ještě v roce 1960 jich ve východní, západní, střední a jižní Africe žilo okolo 100 000, rok 2000 však přežila pouhá 3 % z tohoto počtu - 3100 zvířat.

Evropské zoologické zahrady se věnují chovu východoafrického poddruhu, u kterého v přírodě zbývá pouhých 500 jedinců a v zoologických zahradách žije celkem 210, z toho v Evropě třetina: 70 jedinců ve 13 institucích. Jen v 8 z nich se dosud podařilo je rozmnožit. Zoo Dvůr Králové chová nosorožce dvourohé od roku 1971 a v současné době je to 6 samců a 14 samic. Tato skupina tvoří téměř třetinu všech nosorožců dvourohých v Evropě. Za celou historii se zde narodilo 31 mláďat nosorožců dvourohých.

Další chovatelský úspěch ve Dvoře
autor: JMys
Spustit audio