Národní park Šumava chce využívat k obnově vřesovišt řízené požáry. Obce jsou proti

3. prosinec 2019 07:37

Správa šumavského národního parku plánuje kvůli obnově vřesovišť úmyslné zakládání ohňů. Informaci přinesla Mladá Fronta Dnes. Záměr je součástí dokumentu Zásady péče o Šumavu, který správa připravuje ve spolupráci s vědci, zástupci obcí a krajů.

Některým starostům šumavských obcí se ale plán nelíbí. S nelibostí na něj reaguje například starosta Kvildy Václav Vostradovský.

„V prostoru národního parku určitě na takové procesy není místo. Pokud by vznikl nějaký větší požár, tak by to bylo v dosahu těch obcí, takže si myslím, že tuto zprávu opravdu nemůže myslet nikdo vážně,“ říká.

Podle mluvčího parku Jana Dvořáka se obyvatelé nemají čeho obávat, lesy nikdo zapalovat nebude. Oheň se používá k přirozené obnově vřesovišť.

„Pokud by se jednalo o řízené vypalování vřesovišť, vždy by akce byla připravená s hasičským sborem, který by zajišťoval bezpečnost a ochranu před dalším možným zahořením okolních stanovišť,“ dodává.

Vypalování vřesovišť se používá zejména v zahraničí. V České republice se zatím oheň k jejich obnově vyzkoušel pouze v Brdech.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související