Národní park pomalu končí s tištěnými letáky. Nahradí je QR kódy

9. červenec 2019 09:43

Bezplatné tištěné letáky a propagační materiály si v budoucnu turisté ze Šumavy neodvezou. Správa Národního parku Šumava je postupně převádí do elektronické formy.

Lidé tak získají potřebné informace třeba prostřednictvím QR kódů, které načtou do svých mobilních telefonů.

„Vede nás k tomu velká finanční úspora a vývoj technických možností a bude to ekologické,“ uvádí mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Národní park dokončuje nové webové stránky, které budou spuštěny v polovině prázdnin a to je doba, kdy se v terénu začne objevovat více QR kódů.

Vedení Národního parku Šumava dočasně zastavilo množení vlčí smečky v Srní

Vlky mohou lidé na vlastní oči vidět v Srní na Šumavě. Žijí zde v oploceném areálu, nad kterým vede lávka pro návštěvníky

Čtrnáct vlků už žije ve výběhu v návštěvnickém centru v Srní na Šumavě. To je jen o jednoho méně, než dovoluje kapacita. Vedení národního parku proto dočasně zastavilo množení zvířat.

Návštěvnické centrum Srní a Kvilda jsou první, kde jsou kódy v provozu, ale postupně je lidé najdou i na dalších turisticky frekventovaných místech. „Návštěvník si naskenuje QR kód svým mobilem a na základě něj dostane do mobilu letáček, který bude i v němčině nebo angličtině,“ vysvětluje vedoucí Návštěvnického centra Srní Roman Žaloudek.

Do budoucna zůstane podle mluvčího jediným bezplatným tištěným materiálem jen brožura Vítejte v Národním parku Šumava. Ta nabídne mimo jiné základní informace o národním parku, jeho historii, přehled informačních center a zajímavých turistických míst.

Spustit audio

Související