Národní muzeum fotografie v Jindřichově Hradci v současné podobě končí

28. říjen 2011

Konec obecně prospěšné společnosti Národní muzeum fotografie zapříčinily neshody mezi jejími zakladateli - městem Jindřichův Hradec a občanským sdružením Muzeum fotografie Praha. Letos na jaře se nedokázali shodnout na novém znění zakládací listiny společnosti.

Bodem sváru byly zejména počty zástupců ve správní radě, ve které Muzeum fotografie Praha chtělo získat převahu. To se ale městu Jindřichův Hradec, vzhledem k tomu, že Národní muzeum fotografie financovalo, nelíbilo.

Město tak našlo nového partnera - Národní technické muzeum, se kterým založí novou obecně prospěšnou společnost - Muzeum fotografie a moderních obrazových médií.

Jak uvedl místostarosta Jindřichova Hradce Pavel Vejvar, muzeum se také více otevře veřejnosti: „Chceme se ubírat trochu širším záběrem, než byla jednostranná záležitost fotografie. Inspirací pro nás bylo, když Národní technické muzeum otevíralo nové expozice. Zejména expozice věnovaná fotografii je přesně o tom, co si myslím, že by mohlo být u nás.“

„Záležitost je koncipována tak, aby poznatky a navštívení bylo pro celou rodinu, ne jen pro určité fajnšmekry. V Národním technickém muzeu je v podstatě udělán průřez fotografií, jak se začínalo, jaké fotoaparáty byly, co vznikalo,“ dodal Vejvar.

autor: hoch
Spustit audio