Napečte si z ovoce ty největší laskominy!

Vrcholí ovocná sezóna a my pro Vás máme několik tipů, jak obohatit sladký jídelníček. Upečte si s námi klasický závin anebo zkuste těžší taženou variantu. A co třeba zkusit opilé hrušky?

Mramorová bublanina

Budete potřebovat2 dlsmetany, 60 g másla, 3 vejce,250 gpolohrubé mouky,150 gcukru, 3 lžíce kakaa, prášek do pečiva, sůl,300 gvišní nebo jiného ovoce. Rozehřáté máslo šlehejte s vejci, cukrem a špetkou soli do pěny. Potom přilijte smetanu a postupně zapracujte mouku smísenou s práškem do pečiva. Do pekáče s pečicím papírem nebo klasicky vysypaného vlijte 2/3 těsta. Ve zbytku těsta rozmíchejte kakao a nepravidelně ho nalijte přes těsto bílé. Nakonec ovoce promíchněte s moukou a rovnoměrně rozložte po povrchu těsta. Pečte v předehřáté troubě při 180 stupních asi 30 minut.

Tažený závin

Ingredience: 200 ml vlažné vody, lžíce oleje nebo sádla, 1 vejce, lžíce octa, 320g hladké mouky, špetka soli. Nejprve rozšlehejte tekuté součásti těsta a pak je zapracujte do mouky se solí. Vzniklé těsto má být vláčné a měkké. Upravte ho na bochánek ten položte na pomoučený vál, potřete ho tukem, aby těsto neosychalo, a přikryjte zahřátým kastrolem a nechte asi půl hodinku zrát. Kastrol je možno několikrát vyměnit za další zahřátý.

Jablkový závin

Nejsložitější je vytahování těsta. Uvedené množství je na tři nohy závinu. Proto si ukrojte třetinu a zbývající těsto nechte přikryté pod teplým kastrolem. Nejprve bochánek trochu prohněťte a pak válečkem roztlačte či rozválejte na silnější plát a pak teprve začněte těsto natahovat. Od středu ke krajům, zvolna, jen tak, jak nám to pružnost těsta dovoluje. Ruce mějte složené v pěst a vytahujte těsto hřbetem ruky. Případně si těsto trochu potřete olejem a tahejte pokud možno do obdélníkového tvaru, až bude těsto tenoučké. Až ho vytažené položíte, můžete ještě povytáhnout okraje nebo je odříznout.

Důležité je podložit si na vál pomoučenou utěrku nebo použít silikonový pružný vál. Vytažené těsto totiž bez jejich pomocí těžko svinete na závin.
Zprvu pečte na 200 stupňů asi pět minut a pak 20–25 minut při 180 stupních.

Křehký závin

Tažení štrúdlu je docela věda

Na křehké těsto si připravte 400 g hladké mouky, 250 g tuku, 2 žloutky, 2 lžíce octa, 6 lžic vlažné vody. Z mouky, změklého tuku a dalších surovin vypracujte stejnorodé hladké těsto. To nechte asi 15 minut odležet v lednici a pak z něho tvořte závin. Pečte při 180 stupních podle velikosti asi 20 minut.

Náplně do závinu

Z tvarohu: 500 g měkkého tvarohu, 2 vejce, lžíce pudinkového prášku, 100 g cukru, rozinky a další sušené ovoce případně i čerstvé meruňky, případně i trochu rumu či likéru.
Jablková: 1000 g oloupaných jablek, 100 g cukru, skořice, 100 g strouhanky případně sušené švestky, meruňky, rozinky, ořechy.
Hroznová: 1000 g hroznů, 100 g drcených sušenek nebo piškotů, 100 g cukru. Podobně uděláte i višňovou nebo třešňovou náplň a jiné ovocné a pokud přidáte mandle nebo ořechy, nic nezkazíte.
Švestková: 1000 g švestek, 100 g mletého máku, 100 g cukru, skořice, vanilkový cukr, lžička rozpustné kávy.

Jablka v županu

Především nakyslá jablka upečená v listovém těstě umí vytvořit rovnocennou konkurenci tradičnímu jablkovému závinu. Potřebujete 300 g listového těsta, 500 g menších stejnoměrných jablek, vejce na potření a na náplň sekané mandle a ořechy, sušené meruňky, rozinky a 200 g čokolády na vaření.

Jablka omyjte, osušte vykrojte jádřinec. Díky tomu vám v jablku vznikne kulovitý otvor, který vyplní posekaná čokoláda, sušené ovoce a ořechy. Z listového těsta vyválejte tenký plát a z něho nařežte stejnoměrné čtverce. Potřete je lehce vejcem a rádýlkem osmkrát nařízněte čtverce od rohů a zprostředka každé strany. Do středu položte jablko a cípy těsta skládejte postupně na jablko. Navrchu umáčkněte tak aby stopka zůstala koukat a těsto se spojilo. Před pečením potřete rozšlehaným vejcem. Pečte nejprve v troubě na 220 stupňů asi pět minut a následně při 190 stupních asi deset až patnáct minut. Podávejte ještě teplé s trochou karamelové omáčky.

Jablečný koláč se zmrzlinou

Opilé hrušky

Hrušky nejprve oloupejte pak prokrojte po délce. Do kulata vykrojte jádřinec tak, aby v hrušce vznikla jakási mistička. Vykrojte také zbytek květu čili bubáka a hrušky vložte do rendlíku. Přilijte červené víno, přidejte hrstku cukru, koření a vše zahřejte. Pozor nevařte, ale jenom zahřívejte asi na 80 stupňů asi deset minut. Poté hrušky vyjměte a víno přiveďte k varu a vařte tak dlouho, až se vše odvaří a zahoustne. Tuto vinnou omáčku pak ozdobně nalijte na talíř a přidejte vychlazené hrušky naplněné brusinkovým kompotem a hořkou čokoládou.

Smažené ovoce

Stačí jedno nebo dvě vajíčka, trochu bílého vína a hladké mouky a špetka soli. Těstíčko by mělo po kouscích ovoce nebo zkušebně po vašem prstu stékat pomalu a mělo by vytvořit na povrchu vrstvičku. Máte-li čas, nechte těstíčko deset minut uzrát, malinko zhoustne a bude v pánvi na omastku víc pěnit a ovoce bude ozdobnější a zajímavější na pohled. Můžete zkusit usmažit i kousky ovoce napíchnuté na jehlici jako špíz. V kombinaci se zmrzlinou, kysanou či sladkou ušlehanou smetanou anebo jenom cukrované chutná velkým i malým.

Pečená jablka

Záleží na vás, zda pečená jablka upravíte do tvaru děravých koleček, obloučků nebo je nakrájíte na kostky. Vložte je na mírně rozehřátou pánev s nepřilnavým povrchem a bez pohybování je zvolna pečte z obou stran. Na jablíčku se vytvoří pevnější zprvu suchá a následně opečená vrstva a uvnitř jablko změkne. Se šlehačkou, karamelovou omáčkou či sirupem jsou výborná.

Zapečené jablko se zmrzlinou

Nepečený jablkový dort

V době, kdy naše kuchyně obtěžkávají dozrávající jablka, se hodí tento velmi dobrý recept. Na dortovou formu mějte: 750 očištěných a oloupaných jablek, 7 lžic cukru krupice, 2 sáčky pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, balíček kulatých piškotů a trochu sušených rozinek nebo brusinek. Jablka nahrubo nastrouhejte, přilijte k nim hrnek vody a přidejte cukr. Pak přiveďte k varu a asi 10 minut vařte. Poté přilijte druhý hrnek vody, ve kterém jste rozmíchali pudinkový prášek. Opět vařte ale už jenom do doby, až se provaří škrob, tedy asi tři minuty. Pak přidejte rozinky či brusinky. Ne vařící ale ještě teplou hmotu pak nanášejte do formy a prokládejte ji piškoty. Celý dort pak dejte pořádně prochladit a servírujte se šlehačkou.

autor: Petr Stupka

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.