Napadení medvědem je vždy chyba člověka, říká medvědář

31. prosinec 2015

Jan Míša Černý žije s medvědy už více než čtyřicet let. Za všechno prý může obrázek Zdeňka Buriana. „Byl na něm indián, který šípem útočil na medvěda, a já jsem toho indiána odsuzoval. Tenkrát jsem si řekl, že budu ty medvědy chránit,“ říká.

V současné době se stará o tři medvědy, kteří obývají zámecký příkop v Českém Krumlově. „Je tam Káťa a Vok, pojmenovaní podle pánů, kteří tam žili. Třetím zvířetem je Marie Terezie, která pochází z Innsbrucku, byla to nevěsta pro našeho medvěda Huberta, který bohužel tragicky zahynul,“ vypráví.

Jan Míša Černý také vypiplal večerníčkové medvědy Vojtu, Kubu a Matěje. Jejich matka medvědice je totiž odvrhla. Tato medvědí trojice nyní žije v berounském lesoparku. „Navštěvujeme je vždy 13. ledna, kdy mají narozeniny. Přivezeme dorty s nápisy Vojta, Kuba, Matěj a je zajímavé, že každý jde rovnou ke svému, jako kdyby uměli číst. Pak se pomazlíme a poškrábaní jdeme domů,“ směje se Jan Míša Černý.

O medvědech se říká, že dokáží předpovídat počasí. Podle Jana Míši Černého to spolehlivě umí na tři až čtyři dny dopředu. Pokud má přijít zima a mráz, staví si medvědi hnízdo. „To se pozná podle toho, že si hrabou větvičky, listí ke vchodu, aby tam nefoukalo. A také si shrabou slámu do takového košíčku, já tomu říkám gauče,“ popisuje medvědář. Když přichází teplé počasí, medvědi naopak slámu rozhází a udělají v kotci nepořádek.

Práce s medvědy je samozřejmě i životu nebezpečná. Medvědář nesmí zapomínat, že pracuje s divokými šelmami. Jan Míša Černý už schytal pár seknutí nebo škrábnutí, ale jak ale sám ukazuje, prsty má zatím naštěstí všechny. „Veškerá napadení byla způsobena mojí chybou a za to já se nestydím. Nikdy jsem nedával vinu tomu zvířeti, ale vždy jen sobě,“ dodává.

Kolik toho medvědi denně spořádají? Jak náročná je péče o ně? Jak se připravují medvědí Vánoce? Dozvíte se v dalším díle pořadu Máme rádi zvířata, který si můžete poslechnout v odkazu výše.

autor: Jana Urbanová
Spustit audio