Nálezy archeologů změnily historii hradu Pořešín. Lidé se o nich dozví na besedě

6. březen 2014

Zřícenina hradu Pořešín u Kaplice na břehu řeky Malše vydala další tajemství. A tak budou muset současní páni přepisovat historii. Právě o překvapivých novinkách hradu Pořešín bude dnešní beseda v Kaplici.

Radek Kocanda z občanského sdružení Hrady na Malši slibuje, že přiblíží běžný život na hradě i neobvyklé zvyky jeho pánů.

„Pokusíme se objasnit dosud nezodpovězené otázky, například o smrti posledního pána z Pořešína nebo co vedlo k tomu, že hrad Pořešín byl zcela cíleně zničen samotným majitelem,“ láká Kocanda.

Hrad Pořešín pochází z přelomu 13. a 14. století. Kolem roku 1434 přešel hrad poslednímu majiteli. Ten se ale obával, že se objektu zmocní kališníci, a nechal hrad proto pobořit. Od té doby je z něj zřícenina.

Na Pořešíně si lidé mohou prohlédnout i nejrůznější nálezy, které jsou uchovány v hradním muzeu. „Máme dnes ucelený soubor nálezů z denního života hradu. Víme o tom, z čeho lidé jedli, čím se zdobili, jakou zbroj měli,“ doplňuje Kocanda.

Díky podobným nálezům můžou historici snadněji identifikovat účel jednotlivých hradních staveb. „Třeba na severovýchodním svahu jsme našli poměrně značný soubor keramických materiálů, z toho už můžeme usoudit, kde se nachází kuchyně,“ dodává Kocanda.

Beseda o hradě Pořešín začíná v 18 hodin v městském kině.


Hrad Pořešín
autor: Romana Lehmannová
Spustit audio