Nad Českým Krumlovem tepalo obří skautské srdce

19. listopad 2018 08:21

Skauti nad Českým Krumlovem rozsvítili velké ohnivé srdce. S lucernami v rukách si připomněli nejen výročí Sametové revoluce, ale i obnovení skautingu, který byl komunistickým režimem zakázaný.

Obří srdce nad Českým Krumlovem poprvé se svými skauty rozsvítil hned po Sametové revoluci Josef Šandera. „To byl symbol tehdejších událostí, ale vlastně to nejdůležitější byli lidé, kteří to vzali za své. Lidé s lucerničkami přišli tenkrát a přišli i teď,“ řekl.

Zatímco na začátku skauti srdce rozsvěceli na svahu pod kapličkou na Křížové hoře, teď se scházejí na louce o kousek dál. „Bohužel za těch 29 let, co to pořádáme, nám stráň trochu zarostla, stromy vyrostly a stíní nám ve výhledu, takže jsme byli nuceni asi před deseti lety vymýšlet jiné místo a posunuli jsme se na louku vedle Křížové hory,“ vysvětlil Josef Šandera.

Výročí Sametové revoluce a také obnovení skautingu si v Českém Krumlově přišlo připomenout zhruba sto lidí, hlavně to byli skauti, ale i jejich příbuzní nebo kamarádi. „Tady se scházíme v takovém užším kolektivu a je to z toho důvodu, že my jako skauti si připomínáme ještě pro nás jednu významnou událost, že sedmnáctým listopadem se podařilo skauting v Čechách obnovit a že můžeme zase fungovat,“ dodal Josef Šandera.

Mezi účastníky akce byla i dvanáctiletá Saša, která si nedovede představit, že by skauting byl najednou zakázaný. „Hlavně jsem tu poznala skvělé lidi, přijde mi to super, ten kolektiv, tábory jsou úžasné. Bylo by to asi těžké, nedokážu si představit, jaké by to vlastně pro mě bylo,“ komentovala.

Stejným způsobem si skauti z Českého Krumlova a okolí připomenou i třicáté výročí Sametové revoluce. Za rok se sejdou na stejném místě.

Skauti s lucerničkami vytvořili nad Českým Krumlovem velké ohnivé srdce
Spustit audio

Související