Nabídkovou cenu na odkup čistírny odpadních vod město Český Krumlov zatím nepodá

6. únor 2019 07:15

Kdy a hlavně za kolik Český Krumlov odkoupí čistírnu odpadních vod a obchvatný kanál do Větřní, zatím zůstává nejasné. Zastupitelé měli na svém prvním letošním zasedání schvalovat nabídkovou cenu, ale rozhodnutí nakonec o měsíc odložili.

Čistírnu vlastní společnost ČOV Český Krumlov a obchvatný kanál patří firmě JIP Papírny Větřní. Obě dvě jsou několik let v insolvenci.

„V průběhu posledních dnů na radnici přišlo několik dotazů a část je formulovaná dobře a zdálo se nám rozumné, abychom je byli schopni vysvětlit. Tak jsme si vzali radši čas a čekali jsme na toto zastupitelstvo, aby se některé dotazy ještě doladily,“ vysvětluje starosta Dalibor Carda zvolený za Sdružení nezávislých – Město pro všechny.

O nabídkové ceně by tedy zastupitelé měli hlasovat 28. února. Její výši předběžně určil znalecký posudek. „Domnívám se, že koupě čistírny odpadního vod a obchvatného kanálu dohromady za 230 milionů korun s předpokládanými budoucími investicemi je pro Český Krumlov relativně velmi výhodnou investicí. Myslíme si, že jsme schopni i bez velkého zvýšení stočného zajistit financování této investice,“ doplňuje místostarosta Josef Hermann z KDU-ČSL.

Právě cenu za čistírnu odpadních vod, která je zhruba 180 miliónů korun, kritizuje opozice. Zastupitel Vojtěch Němec z hnutí PRO 2016 tvrdí, že je příliš vysoká. „Město tím, že zažádalo u soudu o spojení obou dvou insolvencí, to znamená jak kanálu, tak čističky odpadních vod, si vlastně vzalo trumf z ruky. To znamená, pokud by město mělo kanál, tak samozřejmě ta cena by se dala srazit podstatně dolů. Jednání probíhá řadu let, já už jsem slyšel spoustu částek a tato je opravdu přehnaná,“ říká.

Do centra Českého Krumlova se řidiči dostanou už jen s povolenkou

Český Krumlov

Českokrumlovská radnice omezila dopravu v pěší zóně v centru města. Do historických ulic mohou vjet nyní jen řidiči se zvláštní povolenkou. Žádosti o ni se přijímají od úterý 2. října.

Někteří zastupitelé také namítají, že je čistírna neekologická a zastaralá. Podle Jiřího Heřmana, předsedy představenstva společnosti ČEVAK, která ve městě spravuje vodovody a kanalizace, je ale plně provozuschopná a vyžadovala by pouze drobnější investice.

„Je to zařízení standartní, které je schopné plnit předepsané parametry, nemá s nimi za poslední léta vůbec žádné problémy, je to prostě normální čistírna. Kdyby ji někdo projektoval dneska, tak bude samozřejmě vypadat trochu elegantněji, ale fungovala by na stejném principu,“ dodává Jiří Heřman.

Úvěr na odkup čistírny odpadních vod a obchvatného kanálu by město splácelo asi 15 let. Pokud se naopak transakce nepovede, bude muset postavit novou čistírnu, a ta by podle odhadů vyšla zhruba na 330 miliónů korun.

Spustit audio

Související