Na zámku v Dačicích chtějí znovu vařit na historickém kachlovém sporáku

15. září 2017

Kuchyně je srdcem domova, říká se. A tak nesměla chybět ani na hradech a zámcích. Například v Jindřichově Hradci mají slavnou černou kuchyni, kde podle pověsti Bílá paní vařila sladkou kaši. A i dnes ji tu při zvláštních příležitostech roztopí a krupičnou kaši návštěvníkům rozdávají.

Pochutnat by si v příštích letech mohli i lidé, kteří zavítají na zámek v Dačicích. „V současné době máme vypracovaný projekt na opravu kuchyně a řady malých místností, kde se dřív pracovalo a skladovaly se potraviny. Snad bychom jednou mohli návštěvníky brát i sem,“ říká kastelánka Kristýna Dvořáková.

Prostor, kde bývala kuchyně, pochází z 18. století. „Je to takový přístavek. Potom v 19. století prošla kuchyně modernizací a právě tehdy sem přibyl ohromný sporák. Ten je ale dnes ve špatném stavu, protože na něm zapracoval zub času,“ ukazuje kastelánka.

Oprava kuchyně tak bude náročná. „Bude to určitě nemálo práce a nemálo financí, protože se nám nedochovalo moc věcí. Budeme dělat novou podlahu z cihlových dlaždic a fošen. Ve vedlejších místnostech se našly šablonové výmalby, takže ty bychom museli restaurovat,“ vyjmenovává Kristýna Dvořáková.

Vše by se ale mělo vyplatit. „Kdyby se to povedlo, tak by to byl moc krásný prostor a pro návštěvníky zajímavý. Plánujeme totiž sporák opravit tak, aby se dal používat, takže by se tady vařilo a návštěvníci by se mohli při prohlídce i dobře najíst,“ uzavírá kastelánka.

autor: hoch
Spustit audio