Na zámku Hluboká otevřou zimní prohlídkovou trasu, ostatní místnosti čeká velký úklid

11. listopad 2018 07:47

Zámek Hluboká nad Vltavou v neděli 11. listopadu naposledy ukáže návštěvníkům hlavní prohlídkový okruh s knihovnou. Pak si podlahy, koberce a nábytek vezmou do péče restaurátoři.

Ti teď ještě dokončují přípravy zimní prohlídkové trasy – soukromých pokojů posledních Schwarzenbergů, které se otevřou už v úterý 13. listopadu a zůstanou přístupné po celou zimní sezónu až do jara.

„Kromě toho, že se tady uklízí, tak se jednotlivé místnosti upravují. Například jsme vyměnili v jedné místnosti nábytek a chceme, aby se to stále více a více blížilo původní podobě těchto prostor za Schwarzenbergů. Používáme inventáře a snažíme se vracet nábytek do místností, kde kdysi byl,“ popisuje kastelán Martin Slaba.

Podle vedoucího údržby Aleše Lidrala je na prohlídkové trase hlavně nábytek z 19. století. „To je sedací nábytek. Potom jsou tu solitérní kusy z 18. století, například dva stoly,“ dodává.

Každých 7 minut vejde do zámku Hluboká 45 návštěvníků. Nově je lákají Hostinské pokoje

Z místností nové prohlídkové trasy na zámku Hluboká vysílal Český rozhlas České Budějovice rozhovory s hosty. Moderovala Hanka Šoberová

Během prvních deseti měsíců letošního roku přišlo na zámek Hluboká 278 tisíc lidí. A tím to nekončí. Památka totiž nabízí i zimní prohlídkovou trasu a do 19. listopadu je navíc ještě možné navštívit nově zpřístupněné Hostinské pokoje.

Pracuje se i v zámecké zahradě a přilehlém parku o celkové rozloze šedesát hektarů. „Sklízíme listí, odvážíme na skládku a dáváme zahrady spát. Celých těch šedesát hektarů obhospodařujeme, abychom zahradu udrželi pěknou, aby z toho měli dobrý pocit návštěvníci i místní lidé,“ říká Jitka Böhmová, která velí týmu pěti zahradníků.

Kastelán očekává, že na podzim budou na Hlubokou jezdit lidé v podobném složení jako během roku. „Dominují návštěvníci z České republiky, a co se týká cizinců, tak nejvíce je ruských návštěvníků, ti jezdí i v zimě, a na druhém místě jsou Číňané, těch neustále přibývá,“ uvádí.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související