Na zámku Dobrohoř můžete sledovat záchranu kulturní památky naživo

5. květen 2016

Na záchraně kulturních památek se stále častěji podílejí i soukromí majitelé. Příkladem je zámek Dobrohoř u Starého Města pod Landštejnem. I přesto, že tam neuvidíte nablýskané zámecké interiéry, cestu si tam najdou tisíce lidí ročně.

Majitelé památku v poslední době hodně proměnili. „V tomto pokoji byla velká díra do přízemí, dnes tu žiju já,“ ukazuje Jan Mužák. Vedlejší místnost, která byla také ještě nedávno v dezolátním stavu, už slouží jako obývací pokoj.

„V prosinci jsme si řekli, že dáme nohu z plynu a trochu zpomalíme. V letošním roce se tedy soustředíme spíš na interiéry, opravy oken, dveří a vybavení. V zimě po sezóně bychom pak chtěli dokončit chodbu v prvním patře, pustit se do schodiště a začít s finálními opravami v přízemí,“ dodává Jan Mužák.

I když majitele čeká ještě hodně práce, zámek už otevřeli návštěvníkům. Lidé sem mohou přijít každý den kromě pondělí. Uvidí opravené i neopravené zámecké interiéry, ale také výstavy. V letošním roce si mohou prohlédnout historické panenky ze sbírky Marie Kubátová, ilustrace a obrazy Evy Sýkorové-Pekárkové a obrazy Františka Hodonského a Otto Plachta.

autor: hoch
Spustit audio