Na žádné akci hasičů v Tažovicích nechybí speciální vdolky a dobrá zábava

4. prosinec 2015

Hlavně o zábavu a společenský ruch ve vesnici se stará sbor dobrovolných hasičů z Tažovic na Strakonicku. Pořádají masopust a další akce, hrají divadlo, ale především jsou skvělou partou. Takový kolektiv jim mohou leckteré obce jen závidět.

Dokazuje to i bohatá sbírka fotografií a dalších dokumentů z historie sboru, která je k vidění v budově bývalé školy. Nechybí obraz zakládajících členů z roku 1895, pečeť nebo snímky z divadla pod hvězdami. To se hraje již tradičně v létě na louce u mlýna.

„Sbor byl už od začátku vytvořený ku pomoci bližnímu. Vycházeli si vstříc, byli parta a snažili se pro obec a sousedy udělat to nejlepší,“ říká starosta hasičů Václav Hořejší.

Tažovičtí navíc dali hasičskému světu dnes už velice populární disciplínu – hod srolovanou hadicí. „Hod stočeným béčkem je náš patent, poprvé jsme házeli už v roce 1996,“ tvrdí s úsměvem velitel sboru Miroslav Šobr.

Při akcích nechybí ani dobré občerstvení – třeba speciální tažovické vdolky pečené na drátě. „Recept neprozrazujeme, to nejde, ale zveme do Tažovic. Přijeďte na masopust a můžete vdolky ochutnat,“ komentuje jedna z obyvatelek.


Dobrovolné hasiče z Tažovic můžete až do pátku 11. prosince 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) TAZOVICE na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.
V pátek 11. prosince po 15. hodině odvysíláme medailonek dalšího vylosovaného sboru dobrovolných hasičů.

Sbor dobrovolných hasičů v Tažovicích vznikl v roce 1895, hned o rok později dostal ruční stříkačku. Ta je dodnes funkční. „V 70. letech ji místní nadšení hasiči zachránili před zkázou, měl z ní být pohřební vůz. To se naštěstí nestalo a dnes ji využíváme na propagaci hasičstva v širokém okolí,“ vypráví velitel Miroslav Šobr.

Hasičárna vyrostla v obci v 70. letech při akci Z. Nebyla však zkolaudována a dočká se toho až v příštím roce. To ale neznamená velký problém. Sbor spadá do kategorie JPO5 a nečekají se od něj rychlé výjezdy. K tomu slouží jednotka v sousedních Volenicích. Kulturu ale zvládají tažovičtí na jedničku.

„Je na ně spoleh, starají se o akce, masopustní průvody, divadla, zábavy. Navíc je to dobrá parta, takže mezi ně vždy rád přijdu,“ potvrzuje Karel Papež, starosta obce Volenice, pod níž Tažovice spadají.

Spustit audio