Na začátku byly žabky, která chovala doma, dnes šéfuje vlastní zoo se dvěma stovkami druhů zvířat

22. srpen 2022

Romana Albrechtová, sympatická maminka dvou školaček, se s budoucím manželem seznámila díky inzerátu k prodeji žabek.

„A potkaly se dvě spřízněné duše a vznikla zoologická zahrada tady v Horní Pěně u Jindřichova Hradce," s úsměvem poznamenává k patnáctileté historii ředitelka zoo. Je moc ráda, že přichází hodně návštěvníků, ale vrásky jí dělají stále stoupající ceny energii.

„Jsem pyšná na to, že nejsme zadluženi a že jsme svými vlastními pány, ale ne všechno bohužel dokážeme ovlivnit," dodává.

Přiznává, že má kolem sebe úžasný tým spolupracovníků, ale sama přichází do práce kolem osmé ráno a odchází večer.

„Nejradši mám, když zoo ztichne a já vím, že je za námi další úspěšný den. Staráme se o zvířata, která k nám často přišla z nevyhovujících, většinou soukromých chovů a jsme rádi, když se u nás zabydlí," vysvětluje Romana Albrechtová.

Sama přiznává, že nemá sice nějaké nejoblíbenější zvíře, ale když nedávno veterinář bojoval o život jejich vlastního lva, brečela prý jako želva.

„Naštěstí všechno dobře dopadlo. A taky mě těší, že u všech rostlin a keřů teď najdete popisky, což je zase edukativní pro návštěvníky. Máme i další plány a projekty, ale všechno závisí právě na financích," konstatuje s tím, že jako malá rodinná zoologická zahrada přitahují právě ty, kdo na jih Čech míří na dovolenou.

Poslechněte si mimo jiné také, jak při pracovním vytížení zvládá rodinu i domácnost v seriálu Dámské jízdy Jedna z nás.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.